Από την Μαρία Λεβογιάννη τεχνολόγο – γεωπόνο

Ετοιμάζετε βαλίτσες για τις καλοκαιρινές διακοπές, και σκέφτεστε ποιος θα ποτίζει τα φυτά σας; Υπάρχει λύση που λέγεται αυτόματο πότισμα! Όλοι το γνωρίζουμε: πρόκειται για σωλήνες με μπεκ, με σταλλακτήρες που περνούν ανάμεσα από τα φυτά ποτίζοντας τα όσο εμείς απολαμβάνουμε τις διακοπές μας.

Στην πραγματικότητα όμως πόσο καλό κάνει το αυτόματο πότισμα στα φυτά μας;

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα του:

· Το βασικότερο, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ακόμα κι όταν ήμαστε σπίτι μας, κερδίζοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο

· Δεν σπαταλάμε νερό, καθώς η ποσότητα που πέφτει είναι αυτή που χρειάζεται το φυτό για ν’ αναπτυχθεί. Επίσης δεν πλημμυρίζει γύρω-γύρω απ’ το φυτό, γιατί το νερό πέφτει κοντά στη ρίζα.

· Το προγραμματίζουμε να ποτίζει όταν δεν έχει ζέστη και αέρα. Η καλύτερη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά μας, είναι νωρίς το πρωί, έτσι ώστε όταν βγει ο ήλιος να έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να φωτοσυνθέσουν και να αναπτυχθούν σωστά.

Πριν σχεδιάσουμε ένα αυτόματο πότισμα λαμβάνουμε υπόψη αν οι ανάγκες των φυτών μας για νερό είναι ίδιες. Αν έχουμε έναν μικρό κήπο ή γλάστρες τότε οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από την υπάρχουσα παροχή νερού και η συχνότητα ποτίσματος να είναι ίδια για όλα τα φυτά.

Όταν όμως στον κήπο μας έχουμε φυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό ή περισσότερες φορές πότισμα, τότε φτιάχνουμε δύο ή περισσότερες ομάδες ποτίσματος που τις καλύπτουμε με ανεξάρτητες γραμμές νερού και τους αντίστοιχους προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος.

Τα εξαρτήματα του αυτόματου ποτίσματος, μπορούμε να τα προμηθευτούμε από μαγαζιά που διαθέτουν εξοπλισμό για κήπους.