Ποια είναι η βιταμίνη F ή η K; Σε τι χρειάζεται η βιταμίνη P; Πειράζει αν μου λείψει η λουτεΐνη; Υπάρχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που δεν είναι τόσο γνωστά σε όλους όπως η βιταμίνη C ή η Ε. Ορισμένα, μάλιστα, ίσως δεν τα έχετε ξανακούσει ποτέ! Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα χρειαζόμαστε. Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε αυτά τα λιγότερο γνωστά θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη Κ
… και το αίμα νερό δεν γίνεται!
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη γνωστή για την αντιαιμορραγική της δράση.
Πού θα τη βρούμε Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι κτλ. Επίσης, υπάρχει στο πράσινο τσάι, τα σπαράγγια και το συκώτι μοσχαριού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ποσότητας συντίθεται στον ίδιο τον οργανισμό μας.
Γιατί μας… ευεργετεί Επειδή βοηθά στην πήξη του αίματος και, ως εκ τούτου, περιορίζει τις αιμορραγίες. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της προθρομβίνης, ενός από τους παράγοντες πήξης του αίματος.
Πόση χρειαζόμαστε Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) ανέρχεται σε 65 με 80 μg ή σε 1 μg/kg (κιλό σωματικού βάρους) ημερησίως. Υπολογίστε ότι 100 γρ. μπρόκολο έχουν 0,12 mg βιταμίνης Κ.
Κι αν μας λείψει; Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να μας λείψει, αφού συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα από τα βακτήρια του εντέρου. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστούν μειωμένα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό αν διαταραχθεί η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, όπως λ.χ. σε μια παρατεταμένη διάρροια. Τότε μπορεί να εκδηλωθούν προβλήματα στην πήξη του αίματος.

Λουτεΐνη
Για να έχετε τα μάτια…14

Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Δεν παράγεται από τον οργανισμό μας, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες του από τις τροφές.
Πού θα τη βρούμε Υπάρχει άφθονη σε φρούτα και πράσινα λαχανικά, όπως τα φασόλια, το λάχανο και το σπανάκι.
Γιατί μας… ευεργετεί Είναι απαραίτητη για την καλή όραση, επειδή προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την ηλιακή ακτινοβολία. Βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας των ματιών, μία πάθηση που συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τη δράση των ελευθέρων ριζών.
Πόση χρειαζόμαστε 6 mg την ημέρα.
Κι αν μας λείψει; Αν και είναι σπάνια, η έλλειψη λουτεΐνης αυξάνει την πιθανότητα για καταρράκτη και άλλες βλάβες στα μάτια.

Η λουτεΐνη είναι μια αντιοξειδω­τική ουσία που προστατεύει τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία

Συνένζυμο Q10
Για ενέργεια στο φουλ!
Πρόκειται για μια ουσία που συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό και η επάρκειά του συμπληρώνεται μέσω της διατροφής. Είναι ένα λιποδιαλυτό μόριο που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας.
Πού θα το βρούμε Πλούσιες πηγές της συγκεκριμένης ουσίας είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες, το κρέας και κυρίως το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί.
Γιατί μας… ευεργετεί Έχει παρόμοια δράση με αυτήν της βιταμίνης Κ και είναι απαραίτητο για την παραγωγή του μορίου ΑΤP, που αποτελεί αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό μας. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ιαπώνων ειδικών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition», το συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις απαιτητικής σωματικής δραστηριότητας.
Πόσο χρειαζόμαστε Περίπου 400 mg την ημέρα. Μικρή ποσότητα από αυτά χρειάζεται να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, καθώς η μεγαλύτερη από την απαραίτητη ποσότητα συντίθεται από τους ιστούς του οργανισμού μας. Ενδεικτικά, τα 100 γρ. σαρδέλες έχουν 6,5 mg και τα 200 γρ. μοσχάρι έχουν 6 mg.
Κι αν μας λείψει; Τα μειωμένα επίπεδα του συνενζύμου είναι σπάνια, ωστόσο το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα ανεπάρκειας, ωστόσο τα χαμηλά επίπεδα του συνενζύμου έχουν συνδεθεί με διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Βιταμίνη Η
Κάνει τα λίπη… αόρατα!
Ίσως σας είναι γνωστή ως βιοτίνη ή και ως συνένζυμο R. Είναι υδατοδιαλυτή και καταστρέφεται εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες, το αλκοόλ και τα αντιβιοτικά.
Πού θα τη βρούμε Πλούσιες πηγές της είναι το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, τα καρύδια, το γάλα, το αναποφλοίωτο ρύζι και η μπίρα.
Γιατί μας… ευεργετεί Βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος.
Πόση χρειαζόμαστε 30-100 μg την ημέρα (ενδεικτικά, 100 γρ. μαγιά μπίρας έχουν 90 μg).
Κι αν μας λείψει; Σε περίπτωση ανεπάρκειας της βιταμίνης Η, μπορεί να εμφανίσουμε ανορεξία, ναυτία ή και δερματίτιδα, αλλά ακόμα και κατάθλιψη.


Μα πώς τη λένε αυτή τη βιταμίνη;

Βιταμίνη F Ουσιαστικά δεν πρόκειται για βιταμίνη, αλλά για την παλαιότερη ονομασία των λιπαρών οξέων.
Βιταμίνη PP Έτσι λέγεται διαφορετικά η νιασίνη, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Βιταμίνη P Παλαιότερη ονομασία για τα φλαβονοειδή, τις γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Βιταμίνη Μ Διαφορετική ονομασία για το φυλλικό οξύ.
Συνένζυμο Α Είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.