Γνωρίζετε ότι η παράξενη γεύση που έχει το νερό που πίνετε ή η αποπνικτική ατμόσφαιρα του σαλονιού σας μπορεί να οφείλονται στο ότι καθυστερήσατε να αλλάξετε το φίλτρο του νερού ή του κλιματιστικού; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι πόνοι στη μέση σας μπορεί να οφείλονται στο παλιό στρώμα που κοιμάστε; Κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα κρατάμε παραπάνω από όσο πρέπει! Διαβάστε ποια είναι αυτά, πότε πρέπει να τα πετάξετε και ζήστε σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.

ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ
Φίλτρο κλιματιστικού

Όταν το φίλτρο του κλιματιστικού είναι βρόμικο, εμποδίζεται η ροή του αέρα και επομένως η σωστή λειτουργία του μηχανήματος. Επιπλέον, υποβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Για τη συχνότητα αλλαγής του θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πρώτα από όλα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ισχύουν τα ακόλουθα:
• Τα φίλτρα κατακράτησης σκόνης ή τα προφίλτρα -όπως τα λένε οι ειδικοί- δεν χρειάζεται να τα αντικαθιστούμε, αρκεί να τα πλένουμε κάθε δύο εβδομάδες ή και συχνότερα ανάλογα και με τη χρήση του κλιματιστικού.
• Αν το κλιματιστικό σας διαθέτει τα λεγόμενα φίλτρα hepa, θα πρέπει να τα αλλάζετε κάθε σεζόν, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του χειμώνα, πριν ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε για ζέστη ή για κρύο αντίστοιχα. Πολλά κλιματιστικά διαθέτουν ένδειξη για την αλλαγή των φίλτρων τους. Πρόκειται για ένα κουμπί που, όταν το πατήσετε, ελέγχει αν λειτουργούν σωστά και σε αντίθετη περίπτωση ανάβει ένα λαμπάκι. Τα φίλτρα hepa θα τα αναγνωρίσετε εύκολα, επειδή είναι πιο χοντρά και πυκνά σε σχέση με τα φίλτρα κατακράτησης σκόνης.
Κάθε 6 μήνες


Οδηγίες (Οικολογικής) πλύσης

• Για να καθαρίσετε το σφουγγάρι των πιάτων, βάλτε το για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων ή για μία πλύση στο πλυντήριο πιάτων. Έτσι θα εξοντώσετε τα μικρόβια, τα βακτήρια ή τη μούχλα.
• Για να απολυμάνετε την κουρτίνα του μπάνιου χωρίς χημικά, ψεκάστε τη με ένα διάλυμα που θα φτιάξετε με 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου.
• Αερίζετε και από τις δύο πλευρές μία φορά την εβδομάδα το στρώμα του κρεβατιού σας. Μπορείτε ακόμη να ρίξετε μαγειρική σόδα και έπειτα να την απορροφήσετε με την ηλεκτρική σκούπα για να φύγει η υγρασία.


ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Φίλτρο νερού

Το φίλτρο νερού κατακρατεί διάφορες ουσίες, άλατα και μικρόβια. Επομένως, αν δεν το αλλάξουμε έγκαιρα, το νερό καταλήγει να είναι χειρότερης ποιότητας από ό,τι χωρίς τη χρήση του φίλτρου. Tο κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο εξαρτάται από την ποσότητα νερού που φιλτράρεται καθημερινά, από την ποιότητα του νερού στην περιοχή σας και από το ­είδος του φίλτρου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές, ισχύουν τα εξής:
• Τα φίλτρα που τοποθετούνται στο στόμιο της βρύσης ή κάτω από το νεροχύτη έχουν διάρκεια ζωής από 3 έως 6 μήνες (ανάλογα με τον κατασκευαστή) ή πρέπει να αντικαθίστανται αφού φιλτράρουν μια καθορισμένη ποσότητα νερού σε λίτρα (η οποία διαφέρει από φίλτρο σε φίλτρο και αναγράφεται στις οδηγίες του κατασκευαστή).
• Τα «κεντρικά» φίλτρα νερού τοποθετούνται στην αρχή των υδραυλικών εγκαταστάσεων του σπιτιού και η διάρκεια ζωής τους είναι λίγο μεγαλύτερη (πάνω από χρόνο).
• Η κανάτα με φίλτρο χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 2 με 3 μήνες ή αφού φιλτράρει περίπου 300 λίτρα νερού. Κάθε 6 μήνες

Σφουγγαράκι για τα πιάτα
Λόγω της υγρασίας που κρατάει, μπορεί να αναπτυχθούν πάνω σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί (μύκητες, βακτήρια κλπ.). Για το λόγο αυτόν,
θα πρέπει να το πετάξετε μετά από 1 μήνα χρήσης. Θα πρέπει ακόμη να το ξεπλένετε και να το στραγγίζετε καλά μετά από κάθε χρήση.
Κάθε μήνα

ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ
Στρώμα κρεβατιού
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αλλάζουμε το στρώμα μας -ειδικά αν το χρησιμοποιούμε καθημερινά- κάθε 7-8 χρόνια. Ένα στρώμα που έχει φθαρεί, μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα και πόνους στη μέση. Ακόμη, ένα παλιό στρώμα φιλοξενεί πολλά ακάρεα στο εσωτερικό του, πυροδοτώντας αλλεργίες και άσθμα. Η ανάγκη αλλαγής ενός στρώματος και η διάρκεια ζωής του ποικίλλουν ανάλογα με το υλικό του και τη συχνότητα χρήσης του.
Θα καταλάβουμε ότι το στρώμα θέλει αλλαγή αν…
• Ξυπνάμε με πόνους στην πλάτη ή πιασμένοι.
• Νιώθουμε τις σούστες του στην πλάτη μας όταν κοιμόμαστε.
• Ξυπνάμε νιώθοντας κουρασμένοι και ότι δεν κοιμόμαστε το ίδιο άνετα με παλιά.
• Έχει βαθουλώματα και δεν «υποστηρίζει» σωστά το σώμα μας.
• Ακούμε τριξίματα όταν αλλάζουμε πλευρό.
• Μυρίζει δυσάρεστα ή έχει εμφανείς φθορές.
Έως 8 χρόνια

ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Κουρτίνα του μπάνιου

Η κουρτίνα του μπάνιου, επειδή βρέχεται συνέχεια, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία. Υπό την προϋπόθεση ότι την καθαρίζετε τακτικά, η κουρτίνα χρειά­ζεται αντικατάσταση μετά από ένα χρόνο χρήσης της. Μέχρι τότε…
• Μετά το ντους σας, κλείνετε την κουρτίνα και ανοίγετε το παράθυρο του μπάνιου. Έτσι, θα στεγνώνει πιο γρήγορα και δεν θα δημιουργείται υγρασία, που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη μούχλα.
• Πλένετε την κουρτίνα στο πλυντήριο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
• Αερίζετε το μπάνιο κάθε φορά που κάνετε ντους ή σφουγγαρίζετε.
Κάθε χρόνο

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Εργελετζή, φυσίατρο, ειδικό αποκατάστασης-διευθύνοντα σύμβουλο Γηροκομείου Αθηνών, και την εταιρεία «BMS Hellas Technologies».