Ήμουν περίπου 10 χρονών όταν η μητέρα μου αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να μάθω να πλέκω. Αφού μου εξήγησε τα βασικά, μου έδωσε δύο βελόνες και ένα χοντρό μάλλινο νήμα και κάπως έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω το πρώτο μου κασκόλ. Ίσως επειδή έχανα συνέχεια τους πόντους και το κασκόλ έμοιαζε με δίχτυ, παράτησα πολύ γρήγορα το νέο μου χόμπι. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα πως το πλέξιμο δεν είναι για μικρά παιδιά – τουλάχιστον όχι για όλα. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, «πιάνω» τον εαυτό μου να λιγουρεύεται χειροποίητα πλεκτά με μια μικρή δόση ζήλιας για όσες μπορούν να τα φτιάχνουν μόνες τους. Κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι δεν είμαι η μόνη που νιώθω την ξαφνική επιθυμία να περνάω τα βράδια μου με δυο βελόνες στα χέρια. Διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, από την Τζούλια Ρόμπερτς, την Κάμερον Ντίαζ και τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έως τον… Ράσελ Κρόου, το έχουν ρίξει στο πλέξιμο. Ύστερα από τρεις περίπου δεκαετίες έντονης αμφισβήτησης προς όλα αυτά τα είδη χειροτεχνίας, που υποτίθεται πως αποτελούσαν τροχοπέδη για τη γυναικεία χειραφέτηση, το πλέξιμο απενοχοποιείται και επιστρέφει στη μόδα. Χιλιάδες είναι οι δικτυακοί τόποι που αναφέρονται στις βελόνες και τα νήματα, άφθονα τα σχετικά περιοδικά και τα βιβλία κυρίως τα ξενόγλωσσα και πάρα πολλές οι γυναίκες που συσπειρώνονται μέσω του Διαδικτύου για να ανταλλάξουν συμβουλές και εμπειρίες γύρω από τα πλεκτά τους. Πρόκειται απλώς για μια μόδα που θα ξεθυμάνει ή μήπως τελικά το πλέξιμο συμβολίζει για πολλούς κάτι περισσότερο;

Μάθε τέχνη….
Το να μπορείς να πλέκεις ρούχα ή μικροαντικείμενα σημαίνει ότι αυτόματα απαλλάσσεσαι από την «τυραννία» της μόδας. Αντί να λιώνεις τις σόλες σου ψάχνοντας μάταια για το ιδανικό πουλόβερ, το δημιουργείς εσύ η ίδια. Με την ίδια λογική, μπορείς να φτιάξεις κασκόλ, τσάντες, σκουφάκια, πορτοφολάκια και ό,τι άλλο σου αρέσει. Επιπλέον, με το πλέξιμο κάνεις και οικονομία! Ακόμα και ένα πουλόβερ μηχανής, για παράδειγμα, κοστίζει ακριβότερα από ένα «σπιτικό», ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από πολύ καλής ποιότητας μαλλί ή νήμα. Εξάλλου, το δικό σας χειροποίητο πλεκτό δεν πρόκειται να φθαρεί τόσο γρήγορα όσο ένα έτοιμο, όσο σκληρή χρήση και να του κάνετε. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, σκεφτείτε τα ξεχωριστά και πρωτότυπα δώρα που θα μπορείτε να κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Δημιουργώ, άρα υπάρχω
Πολλές γυναίκες που ασκούν επαγγέλματα που δεν αφήνουν χώρο για καλλιτεχνική έκφραση ή νιώθουν εγκλωβισμένες σε μια ανιαρή καθημερινότητα βρίσκουν διέξοδο στο πλέξιμο, γιατί προάγει τη δημιουργικότητά τους. Απαιτείται κάποιος χρόνος για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, αλλά μόλις νιώσεις ότι «ορίζεις» τις βελόνες, όλα είναι δυνατό να συμβούν! Φαίνεται, μάλιστα, ότι το να περνάς τον όποιο ελεύθερο χρόνο σου με 2 βελόνες και ένα κουβάρι νήμα μπορεί να έχει ακόμη και θεραπευτικές προεκτάσεις.

Πλέξιμο, το θεραπευτικό
Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι ο τίτλος είναι υπερβολικός. Στο εξωτερικό, και κυρίως στην Αγγλία, το πλέξιμο συγκαταλέγεται στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εικαστική θεραπεία (art therapy). Αλλά και στην καθημερινή ζωή διαθέτει την ίδια «θεραπευτική» δύναμη. Λειτουργεί συνενωτικά για τις γυναίκες που ασχολούνται με αυτό, ως ένα ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης. Από τις γιαγιάδες που μαζεύονται στις αυλές των σπιτιών και πλέκουν παρέα κουβεντιάζοντας έως τις σύγχρονες νέες γυναίκες που συναντιούνται στα ειδικά σεμινάρια και γίνονται φίλες πλέκοντας, όλες ασυναίσθητα κάνουν εκείνη τη στιγμή τη δική τους «ψυχοθεραπεία» και απολαμβάνουν το μικρό τους διάλειμμα από την καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βελόνων και των χεριών γίνονται το νέο «μάντρα» των γυναικών, που ανοίγει τις πόρτες στην αυτοσυγκέντρωση και τη χαλάρωση. Αυτή η αγχολυτική του ιδιότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που έχει επανέλθει στο προσκήνιο και έχει γίνει τόσο δημοφιλές.

Πλέκοντας στο Διαδίκτυο
Υπάρχουν πολλά site που αφορούν το πλέξιμο, εκτός όμως από το πολύ καλό εγχώριο ftiaxto.gr, τα περισσότερα είναι ξενόγλωσσα. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα συγκαταλέγονται τα αγγλόφωνα: www. knitting.about.com, ένα χρήσιμο site για αρχάριους και προχωρημένους. www.stichnbitch.co.uk, που διαθέτει χρήσιμα forum για να λύσετε όλες τις απορίες σας. www. yarnharlot.ca.blog, που ανήκει στην Καναδή Stephanie Mc Phee και περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες, προσωπικές ιστορίες, οδηγίες για το πώς θα δημιουργήσετε τα δικά σας πλεκτά και πολλούς εξειδικευμένους στο πλέξιμο συνδέσμους. www.kinittinghelp.com, που σας μαθαίνει να πλέκετε με τη βοήθεια βίντεο. Επίσης, κυκλοφορούν πολλά εξειδικευμένα περιοδικά και θαυμάσια βιβλία, από τα οποία θα αντλήσετε σίγουρα έμπνευση.
Πολλά καταστήματα με παράδοση στο χώρο του νήματος και του μαλλιού παραδίδουν απλές συμβουλές, αλλά και μαθήματα σε μορφή σεμιναρίων για αρχάριους και προχωρημένους.

Το πλέξιμο βλάπτει σοβαρά… τις κακές συνήθειες
Σκεφτείτε πόσο μπορεί να σας βοηθήσει το πλέξιμο στην προσπάθειά σας να κόψετε ή να μειώσετε
το κάπνισμα! Ένα από τα βασικά προβλήματα των καπνιστών που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης είναι το πώς θα απασχολήσουν τα χέρια τους. Το πλέξιμο αποτελεί σίγουρα μια πιο δημιουργική και θηλυκή λύση από ό,τι το κομπολόι… Εξίσου θα ωφεληθείτε αν θέλετε να περιορίσετε τις συστηματικές επιδρομές στο ψυγείο. Είπαμε, το πλέξιμο κρατά χέρια και μυαλό απασχολημένα!




Μαλλιά «Σακαλάκ»
Κάθε Σάββατο πρωί στο κατάστημα «Σακαλάκ» πραγματοποιούνται δίωρα σεμινάρια για όλα τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους που θέλουν να μάθουν νέες τεχνικές ή να λύσουν κάποιες μεμονωμένες πρακτικές απορίες. Η «δασκάλα» ασχολείται με τον καθένα ξεχωριστά και σύμφωνα με τον κ. Σακαλάκ, που συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς του ογδόντα χρόνια πριν, τα μαθήματα παρακολουθούν γυναίκες όλων των ηλικιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στον αριθμό των νεαρών γυναικών που «ανακαλύπτουν» το πλέξιμο. Και αν αναρωτιέστε, η απάντηση είναι πως ναι, ακόμα και άνδρες έχουν δώσει το παρόν, αν και ακόμη, στην Ελλάδα τουλάχιστον, το πλέξιμο συνεχίζει να θεωρείται «γυναικεία υπόθεση». Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Τα μαλλιά «Σακαλάκ» πραγματοποιούν και απογευματινά μαθήματα με συμμετοχή 10-12 ατόμων στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Πανεπιστημίου (κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17.30 – 19.30). Το κόστος παρακολούθησης είναι 50 ευρώ το μήνα και τα χρήματα προσφέρονται εξ ολοκλήρου στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Πληροφορίες: Κολοκοτρώνη 30, τηλ.: 210-32.31.710.

Κατάστημα «Kangaroo»
Στο κατάστημα «Κangaroo» πραγματοποιούνται δίωρα σεμινάρια πλεξίματος για αρχάριους, μέτριους και προχωρημένους δύο φορές την εβδομάδα. Η κ. Σοφία Βαμβακά, ιδιοκτήτρια του καταστήματος, που μετράει 25 χρόνια
στο χώρο, λέει ότι πολλές από τις «μαθήτριες» είναι ηλικίας 18 με 25 χρονών και ενδιαφέρονται κυρίως να μάθουν
να πλέκουν τα δικά τους κασκόλ και σκουφάκια, αλλά και τσάντες, εσάρπες, μπολερό και «μονοκόμματα» πουλόβερ, που είναι στη μόδα αυτό τον καιρό. Χρειάζονται γύρω στις 16 διδακτικές ώρες για να μυηθείτε στα μυστικά του πλεξίματος και να μάθετε τα βασικά. Oι πιο προχωρημένες μαθαίνουν περίπλοκες πλέξεις και τεχνικές που τις βοηθούν να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν. Μαθήματα διάφορων επιπέδων γίνονται αρκετές μέρες τη βδομάδα και το κόστος είναι 40 ευρώ οι 8 ώρες.
Πληροφορίες: Ευαγγελιστρίας 22 (εντός στοάς),
τηλ.: 210-32.34.939.

Το πλέξιμο στην blogόσφαιρα
Μέσω του ελληνικού blog «smallyellowfish» συντονίζονται συναντήσεις άγνωστων, ως επί το πλείστον, μεταξύ τους γυναικών που είναι αφιερωμένες στο πλέξιμο! Η ιδέα ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο από μερικές φίλες με κοινή αγάπη προς το πλέξιμο και, χάρη στο Διαδίκτυο, ο κύκλος συνεχώς διευρύνεται! Oι συναντήσεις πραγματοποιούνται συνήθως δύο φορές το μήνα στο κέντρο της Αθήνας και από ό,τι φαίνεται η ανταπόκριση είναι αρκετά ικανοποιητική. Ένα πολύ ενδιαφέρον site είναι και το ολοκαίνουργιο www.ftiaxto.gr, που μετρά περίπου 3 μήνες ζωής και είναι αφιερωμένο στο πλέξιμο, αλλά και σε άλλα είδη χειροτεχνίας, όπως το ράψιμο, το κόσμημα, η μαγειρική, το κέντημα και η ζωγραφική. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη», μας είπε ένα από τα «ιδρυτικά» μέλη του site, η κ. Βάλια Μπινίκου. Η ίδια με τις φίλες της που δημιούργησαν το site έχουν καθιερώσει συναντήσεις… πλεξίματος. Τα όσα μας είπε στη συνέχεια είναι αποκαλυπτικά: «Προσωπικά, είτε πρόκειται για το πλέξιμο είτε για κάποιο άλλο είδος χειροτεχνίας, νιώθω την ανάγκη να κάνω κάτι αληθινό. Να μην αφήσω το λίγο ελεύθερο χρόνο μου να περάσει άσκοπα, π.χ. μπροστά στην τηλεόραση. Με το πλέξιμο δημιουργείς κάτι δικό σου, ένα δώρο που μπορείς να προσφέρεις και, ακόμη κι αν δεν είναι τέλειο, είναι μοναδικό. Όταν συναντιόμαστε με τις φίλες μου για να πλέξουμε, είμαστε ταυτόχρονα φίλες, γυναίκες, κοριτσάκια που έχουν τη διάθεση να χαζολογήσουν, να τα πούνε, να απενοχοποιηθούν τελικά απέναντι σε αυτή την παραδοσιακή ασχολία της γιαγιάς, που μέχρι πρόσφατα συμβόλιζε μια άλλη εποχή».