Πρόκειται για μια ολιστική θεραπευτική μέθοδο που βασίζεται σε βαθιές αναπνοές. Η εφαρμογή της ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από τον Leonard Orr. Αρχικά, στόχος της θεραπείας ήταν η αναβίωση της εμπειρίας της γέννησης (Rebirthing) και η αποβολή αρνητικών συναισθημάτων που απέρρεαν από αυτήν. Σήμερα, η εφαρμογή της μεθόδου στοχεύει στη συναισθηματική αναγέννηση του ατόμου, επιδιώκοντας την αποφόρτισή του από οτιδήποτε «βαραίνει» την ψυχή του. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το Rebirthing έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές τεχνικές, μερικές από τις οποίες εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Μία από αυτές σάς παρουσιάζουμε στο Β+Μ. Πρόκειται για την τεχνική που ανέπτυξε η αγγλίδα Petrene Soames και εφαρμόζει στη χώρα μας η εναλλακτική θεραπεύτρια κ. Ξένια Αηδονοπούλου.




Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το βασικό εργαλείο της μεθόδου είναι η αναπνοή, που αποτελεί πηγή ενέργειας και ίασης του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για μια ήπια τεχνική, χωρίς παρενέργειες. Από την ημέρα που γεννιέται ο άνθρωπος εισπράττει πολλά αρνητικά ερεθίσματα. Αυτά αφήνουν μέσα του συναισθηματικά σημάδια, όπως θυμό, λύπη, οργή, στενοχώρια, απογοήτευση κλπ. Όταν αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται στην ψυχή του ανθρώπου και δεν ξεσπά, τότε δεν αναπνέει σωστά, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η σωστή ροή της ενέργειάς του. Oι αναπνοές του Rebirthing λειτουργούν σαν μια αόρατη σκούπα που μπαίνει στο συναισθηματικό μας κόσμο και τον καθαρίζει. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη, αλλά αφήνει μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Αρκεί να αφεθείτε.


Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το Rebirthing, φανταστείτε ότι καθαρίζετε ένα κρεμμύδι. Για παράδειγμα, αν κάνετε θεραπεία, με στόχο να αποβάλετε το θυμό που νιώθετε, στην πρώτη συνεδρία θα απαλλαγείτε με τη βοήθεια του θεραπευτή από το πιο επιφανειακό στρώμα του αρνητικού αυτού συναισθήματος. Δηλαδή, θα καθαρίσετε τον εξωτερικό «φλοιό του κρεμμυδιού» και δεν θα εκδηλώνετε πλέον το θυμό σας με τον ίδιο τρόπο. Στη δεύτερη συνεδρία (αφαιρείτε το επόμενο «φλούδι του κρεμμυδιού»), μπορεί να έρθει στην επιφάνεια μια λύπη που κρυβόταν πίσω από το θυμό σας και στην τρίτη συνεδρία να έρθει στο φως η αιτία που προκαλούσε τη λύπη σας, να αντιμετωπιστεί κ.ο.κ. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα -όποια και να είναι- μπορούν να φύγουν οριστικά με αυτή τη μέθοδο.




• Σε όσους είναι συναισθηματικά μπερδεμένοι και θέλουν να «δουλέψουν» με τον εαυτό τους ουσιαστικά.
• Σε εκείνους που νιώθουν φόβο, θυμό, έχουν πολύ στρες, ένταση, έχουν «πέσει» σε κατάθλιψη, υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία και νευρική ανορεξία.
• Σε όσους νιώθουν συναισθηματική πίεση από τον εαυτό τους και τους άλλους, αλλά και σε εκείνους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνουν κάποιες αλλαγές στη ζωή τους -είτε γνωρίζουν είτε δεν γνωρίζουν τον τρόπο-, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή είναι κουρασμένοι ψυχικά ή φοβούνται.




Την πρώτη φορά θα συζητήσετε για μία ώρα με το θεραπευτή σας. Θα σας ρωτήσει πώς νιώθετε, τι επιθυμείτε και ποια θεωρείτε ότι είναι τα συναισθηματικά σας προβλήματα. Θα σας συμβουλεύσει σχετικά και θα σας δείξει πώς θα κάνετε κάθε ημέρα για 5 λεπτά ορισμένες απλές ασκήσεις αναπνοών, μέχρι την επόμενη συνάντησή σας. Αρκεί να φοράτε άνετα ρούχα, να κάθεστε χαλαρά (ξαπλωμένοι ή καθιστοί με ίσια την πλάτη) και να αναπνέετε με τον εξής τρόπο: Εισπνέετε και εκπνέετε βαθιά μόνο από το στόμα, εστιάζοντας την προσοχή σας χαμηλά στο κέντρο της κοιλιάς σας. Έτσι, βελτιώνετε την ενεργειακή σας ροή. Θα «ρουφάτε» καινούργια πράγματα και θα αποβάλλετε όλα τα άχρηστα. Αν νιώσετε την ανάγκη, μπορείτε να κάνετε παραπάνω από μία αναγνωριστικές-συμβουλευτικές επισκέψεις στο θεραπευτή και μετά να προχωρήσετε στις βασικές συνεδρίες του Rebirthing.
Όλες οι συνεδρίες γίνονται με την ίδια τεχνική και καθεμία διαρκεί μιάμιση ώρα. Στην πρώτη θα συζητήσετε με το θεραπευτή για το πώς νιώθετε μετά την αρχική σας συνάντηση, καθώς και για τις αναπνοές που κάνατε στο σπίτι. Επίσης, ο θεραπευτής θα σας εξηγήσει πώς γίνεται το Rebirthing, ώστε να μη νιώσετε ανασφάλεια σε σχέση με τη διαδικασία, και επιπλέον θα απαντήσει σε όλες τις απορίες σας. Έπειτα, θα ξεκινήσετε τη βασική διαδικασία της θεραπείας. Όταν τελειώσει, θα συζητήσετε για λίγο με το θεραπευτή. Δέκα ημέρες μετά από κάθε συνεδρία, θα επισκέπτεστε το θεραπευτή και θα συζητάτε μαζί του (μισή ώρα) για το πώς νιώσατε μετά τη συνεδρία και για το εάν παρατηρήσατε εσείς ή εκείνος αλλαγές στον εαυτό σας. Επιπλέον, αν νιώθετε μπερδεμένοι με τα συναισθήματα που συνειδητοποιήσατε ότι είχατε κρυμμένα, ο θεραπευτής θα σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε σωστά. Oι επόμενες δύο συνεδρίες γίνονται με τον ίδιο τρόπο.


O θεραπευτής εφαρμόζει την ίδια τεχνική σε κάθε συνεδρία. Ειδικότερα:
1. Η συνεδρία εφαρμόζεται σε ένα χώρο με ευχάριστη ατμόσφαιρα, χαμηλό φωτισμό και απαλή, μουσική.
2. Ξαπλώνετε στο πάτωμα σε ένα πάπλωμα στρωμένο με σεντόνι, με ένα μαξιλάρι για να ακουμπάτε το κεφάλι σας. O θεραπευτής σάς σκεπάζει με ένα άλλο πάπλωμα μέχρι τους ώμους. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ζεστό, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ώστε να σας κάνει να νιώσετε άνετα. Έτσι, το σώμα σας και η ψυχή σας μπορούν να χαλαρώσουν πιο εύκολα και να αρχίσει η ενέργεια να κυλά μέσα σας πιο ομαλά.
3. Έπειτα κλείνετε τα μάτια σας. O θεραπευτής σάς μιλά με απαλό τόνο και σας καθοδηγεί σχετικά με το πώς θα πρέπει να αναπνέετε, ώστε να επιτύχετε τη σωστή ροή ενέργειας μέσα σας και να αποβάλλετε ό,τι σας βαραίνει. Μάλιστα, αρκετές φορές, για να σας διευκολύνει, σας λέει τη φράση: «Εισπνέετε όσα χρειάζεστε και εκπνέετε όσα δεν χρειάζεστε». Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, έχετε απόλυτη συναίσθηση του τι γίνεται γύρω σας.
4. O θεραπευτής, αν το κρίνει σκόπιμο, μπορεί παράλληλα να ακουμπά τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματός σας (ενεργειακά κέντρα), προκειμένου να ξεμπλοκάρει την ενέργεια που συσσωρεύεται μέσα σας, όπως: ψηλά στο θώρακα (πάνω από το στήθος), στον αυχένα, στην πλάτη κλπ.
5. Όταν πια χαλαρώσετε, ο θεραπευτής θα σας πει κάποια στιγμή να καθίσετε με την πλάτη σας ίσια. Σε αυτή τη στάση μπορείτε να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε πιο βαθιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποβάλετε και πιο εύκολα τα αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, σε αυτή τη στάση θα αναπνεύσετε πιο γρήγορα, σε μια ακόμα βαθύτερη προσπάθεια να αποβάλετε τα αρνητικά σας συναισθήματα.
6. Μετά θα ξαπλώσετε στο πάπλωμα σε εμβρυϊκή στάση (στο πλάι με λυγισμένα τα πόδια) και ο θεραπευτής θα σας σκεπάσει με το απαλό πάπλωμα.
7. Έπειτα, θα γυρίσετε ανάσκελα και θα ξεσκεπαστείτε. Θα είστε έτοιμοι να δεχθείτε και να αποβάλετε ενέργεια ελεύθερα.


O καθένας μας, ανάλογα με τα συναισθήματα που κρύβει μέσα του και τα φέρνει στην επιφάνεια, εκδηλώνεται διαφορετικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κάποιος που έχει συσσωρευμένη λύπη, π.χ. μπορεί να ξεσπάσει κλαίγοντας. Δεν είναι όμως απαραίτητο να συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλος μπορεί να μην εκδηλωθεί καθόλου. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος που εκδηλώνεται κανείς. Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η θεραπεία και ο καθένας με το δικό του τρόπο να αποβάλει τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα.





1. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε άνετα με το θεραπευτή σας και να σας προκαλεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Επίσης, καλό είναι να μην εφαρμόζει μόνο τις τεχνικές, αλλά να διαθέτει ανεπτυγμένη διαίσθηση, ώστε να νιώθετε ότι επικοινωνεί ουσιαστικά μαζί σας.
2. Η παρουσία του εξειδικευμένου θεραπευτή είναι καταλυτική. Κανένας, ακόμη και αν έχει «δουλέψει» πολύ με τον εαυτό του και έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας, όπως ένας θεραπευτής Rebirthing, δεν μπορεί να κάνει τη θεραπεία μόνος του. Μην επιχειρήσετε, λοιπόν, να εφαρμόσετε τη θεραπεία στον εαυτό σας, γιατί δεν θα δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα…. Θα φτάσετε έως ένα σημείο, αλλά δεν θα μπορέσετε να φέρετε στην επιφάνεια την πιο βαθιά πλευρά του εαυτού σας και δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε άλλο. O θεραπευτής σάς παρατηρεί και σας καθοδηγεί, για να μπορέσετε να εξωτερικεύσετε πιο εύκολα ό,τι σας πονά και να ξεμπλοκαριστείτε συναισθηματικά.






Η θεραπεύτρια με την οποία μιλήσαμε μάς είπε ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω με τρεις συνεδρίες Rebirthing αντιμετωπίζονται ριζικά ή υποχωρούν σημαντικά. Σπάνια χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες, αλλά ανάλογα με το άτομο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι χρήσιμο πολλές φορές να γίνουν κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα ή και θεραπεία εξ επαφής (αγγίγματα σε διάφορα σημεία του σώματος). Επιπλέον, τα αρνητικά συναισθήματα του μακρινού παρελθόντος που αποβάλλονται δεν εμφανίζονται ξανά. Μπορεί όμως να εμφανιστούν άλλα, επειδή αρνητικά ερεθίσματα δεχόμαστε σε καθημερινή βάση.


Oλοκληρώνοντας μια θεραπεία Rebirthing, θα νιώσετε πιο χαρούμενοι, πιο αισιόδοξοι, πιο δυνατοί, θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα επικοινωνείτε καλύτερα με τον εαυτό σας και με τους γύρω σας. Θα πέσουν οι τοίχοι που έχετε ορθώσει μέσα σας και θα αντιμετωπίζετε καλύτερα τα προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή σας. BOX Το Rebirthing δεν είναι: Γιόγκα. Γιατί δεν χρησιμοποιεί διαφορετικές στάσεις και δεν περιλαμβάνει σωματική άσκηση. Bιοενεργειακή θεραπεία. Γιατί το βασικό της κομμάτι δεν στηρίζεται μόνο σε αγγίγματα στο σώμα, αλλά επιπλέον αγγίζει πολύ βαθύτερα συναισθήματα. Ύπνωση. O άνθρωπος που κάνει Rebirthing χαλαρώνει, αλλά λειτουργεί συνειδητά. Δεν κοιμάται.



Μια προσωπική εμπειρία…
«Χαμογέλασα ξανά στη ζωή»

«Από την εφηβεία μου και μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, τα έβλεπα όλα μαύρα», λέει στο B+M η 25χρονη Μαρίνα Κατσαμίνη και συνεχίζει: «Με είχε κυριεύσει ο φόβος και είχα κλειστεί στον εαυτό μου. Δεν είχα όρεξη να κάνω το παραμικρό και ένιωθα έντονο πόνο στον αυχένα και στην πλάτη. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, όταν χώρισα. Μια φίλη μου μου πρότεινε να δοκιμάσω το Rebirthing. Αντί για μία συμβουλευτική επίσκεψη, που συνηθίζεται, εγώ έκανα έξι, γιατί ένιωθα την ανάγκη να μιλάω περισσότερο με τη θεραπεύτρια. Όταν χαλάρωσα λίγο, ξεκίνησα τις βασικές συνεδρίες του Rebirthing. Ενώ δεν κοιμόμουν, είχα μια πρωτόγνωρη αίσθηση χαλάρωσης. Η θεραπεύτρια μου μιλούσε, μου έδινε οδηγίες για τις αναπνοές, με άγγιζε. Είχα την αίσθηση ότι απέβαλλα καθετί άσχημο από μέσα μου, χωρίς πίεση. Ένιωθα να «εξατμίζονται» τα αρνητικά συναισθήματα που με κυρίευαν. Η ψυχή και το σώμα μου πονούσαν όλο και λιγότερο. Όταν έκανα και τις τρεις συνεδρίες Rebirthing, διαπίστωσα τη διαφορά. Έσπασα τα δεσμά που είχα βάλει στον εαυτό μου και κέρδισα τη χαμένη μου αυτοπεποίθηση»



• Το Rebirthing μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας που στοχεύει στην απόκτηση αυτογνωσίας, επειδή βοηθάει να λυθούν τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα γρηγορότερα.
• Πείτε όχι στην ομαδική θεραπεία Rebirthing. Δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική, επειδή ο θεραπευτής δεν εστιάζει την προσοχή του σε εξατομικευμένα προβλήματα.
• Το κόστος της θεραπείας είναι 55 ευρώ για κάθε αναγνωριστική-συμβουλευτική επίσκεψη και 105 ευρώ για κάθε συνεδρία Rebirthing (ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και η ημίωρη συνάντηση μετά την κάθε συνεδρία).





Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ξένια Αηδονοπούλου, εναλλακτική θεραπεύτρια Rebirthing, συμβουλευτικής, ενεργειακής θεραπείας εξ επαφής.