Οι όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν κάθε μέρα τις αντοχές μας και μας οδηγούν σε μια συνεχή αναζήτηση δροσιάς. Το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά μας, που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την καλοκαιρινή ζέστη και έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή, ακόμη και εξ αποστάσεως. Πάρτε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα και των διακοπών σας.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσετε στα φυτά σας αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα αν λείψετε αρκετές ημέρες, είναι το καλό πότισμα. Το αυτόματο πότισμα θα εξασφαλίσει στα φυτά το απαραίτητο νερό. Είναι, λοιπόν, ο καιρός να εγκαταστήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ή να συντηρήσετε το υπάρχον δίκτυο. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη διψούν τα φυτά, αλλά και να μη γίνεται σπατάλη νερού. Η εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος σε ένα μπαλκόνι είναι απλή υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες λύσεις που θα βρείτε στην αγορά, για να ποτίζονται οι γλάστρες ή οι ζαρντινιέρες σας.
● Στο εμπόριο, θα βρείτε και άλλους τρόπους να εξασφαλίσετε υγρασία στα φυτά σας, αν δεν έχετε αυτόματο σύστημα. Στα κέντρα κήπου και στα μεγάλα καταστήματα με είδη κηπουρικής, θα βρείτε ειδικά ζελέ που απορροφούν και δεσμεύουν ποσότητα νερού τριπλάσια του όγκου τους, την οποία αποδεσμεύουν σταδιακά όταν το φυτό έχει ανάγκη. Με ένα τέτοιο υλικό, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σας για τουλάχιστον 15 ημέρες.
● Στην αγορά, κυκλοφορούν επίσης ειδικές πλαστικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό ή ειδικά μπεκ που προσαρμόζονται σε μπουκάλια του 1½ λίτρου και αφήνουν μικρές ποσότητες νερού να στάξουν στο χώμα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά σας θα έχουν νερό για μία εβδομάδα περίπου. Είναι μια καλή, αξιόπιστη και φθηνή λύση αν έχετε λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι ή απλές και όχι αυτοποτιζόμενες γλάστρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
● Το πότισμα του κήπου είναι πιο περίπλοκο, καθώς εκεί μπορεί να υπάρχει και χλοοτάπητας, που χρειάζεται άλλο είδος εγκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχετε προβλέψει όλη την απαραίτητη υποδομή ποτίσματος, γιατί διαφορετικά θα έχετε αρκετά προβλήματα τις ημέρες του καύσωνα ή των διακοπών.

!
● Σκαλίστε την επιφανειακή κρούστα που δημιουργείται στο χώμα, για να απορροφάται καλύτερα το νερό.
● Τοποθετήστε στο χώμα ή στις γλάστρες των φυτών υλικά εδαφοκάλυψης, όπως ξερά φύλλα, βότσαλα, πριονίδι και φλοιό ξύλου, που καθυστερούν την εξάτμιση. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορες διακοσμητικές επιλογές.
● Ποτίζετε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση, για να έχετε καλύτερη απορρόφηση και περιορισμένη εξάτμιση.
● Τα φυτά στις γλάστρες χρειάζονται πότισμα μόνο όταν έχει στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος. ● Αφαιρέστε τα ζιζάνια, που «κλέβουν» νερό από τα φυτά.
● Μην καταβρέχετε τα φυτά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
● Πλένετε (μόνο με νερό) τις βεράντες και τα μπαλκόνια τις απογευματινές ώρες, ώστε να δροσίζονται και τα φυτά.



Μην ξεχάσετε να αλλάξετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές. Επίσης, καθαρίστε τον καλά από τα άλατα και τις σκόνες ή άλλες βρομιές. Δοκιμάστε τη λειτουργία του και, αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καλά δουλεύει, πηγαίνετέ τον για συντήρηση και επισκευή. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει σωστά τις ημέρες που θα βρίσκεστε σε διακοπές και τα φυτά σας θα έχουν απόλυτη ανάγκη για νερό.




● Καθαρίστε τα φυτά σας από τα υπερώριμα λουλούδια, τα ξερά κλαδιά και τα φύλλα.
● Αφαιρέστε τους «λαίμαργους» βλαστούς (που φυτρώνουν στη βάση ή σε άλλα σημεία του κορμού των δέντρων), καθώς και τις παραφυάδες.
● Ελέγξτε τα φυτά σας για προσβολές από ασθένειες, καθώς τώρα είναι η εποχή που γίνονται πολύ ευάλωτα.
● Καθαρίζετε συχνά τα φυτά από τη σκόνη με ένα καλό κατάβρεγμα ή με ένα βρεγμένο πανί.
● Το τελευταίο βράδυ, πριν φύγετε για διακοπές, κάντε ένα καλό κατάβρεγμα σε όλα τα φυτά και ένα πλούσιο πότισμα.
● Προστατεύστε τα φυτά από τις καυτές ακτίνες του ήλιου είτε μετακινώντας τις γλάστρες σε πιο σκιερά σημεία είτε κατεβάζοντας τις τέντες. Φεύγοντας για διακοπές, αφήστε τις τέντες κατεβασμένες.
● Αποφύγετε τα βαθιά κλαδέματα
● Κάντε μόνο κορφολογήματα για να διατηρήσετε το σχήμα του φυτού.
● Αποφύγετε να λιπάνετε τα φυτά σας αυτή την περίοδο με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και, αν βάλετε κάποιο άλλο λίπασμα, φροντίστε προηγουμένως να τα έχετε ποτίσει καλά.
● Στο μπαλκόνι τοποθετήστε τις γλάστρες σας κοντά, ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

!
● Ρυθμίστε το αρδευτικό σύστημα έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του χλοοτάπητα για το καλοκαίρι.
● Θα πρέπει να ποτίζετε το χλοοτάπητα, όπως και τα άλλα φυτά, νωρίς το πρωί ή τις βραδινές ώρες.
● Καλό είναι να κάνετε τακτικά κουρέματα στο χλοοτάπητα, αλλά όχι πολύ χαμηλά (περίπου 2 εκ.) και να μην εφαρμόζετε λίπανση τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, θυμηθείτε να κάνετε ένα κούρεμα την τελευταία ημέρα πριν από τις διακοπές.
● Μπορείτε να ζητήσετε από τον άνθρωπο που συντηρεί το χλοοτάπητα να κάνει αερισμό, διαφορετικά θα πρέπει να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία. O αερισμός για το χλοοτάπητα λειτουργεί όπως το σκάλισμα στα φυτά: διευκολύνει την απορρόφηση του νερού και την ανάπτυξη του φυτού.
● Καθαρίζετε τακτικά το χλοοτάπητα από τα ζιζάνια και τα ξερά χόρτα. Κάντε ένα καλό βοτάνισμα πριν φύγετε.


● Απομακρύνετε τα φυτά σας από τα σημεία όπου «χτυπάει» το κλιματιστικό. Έτσι, θα αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
● Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα καλό επίπεδο υγρασίας στο χώρο.
● Απομακρύνετε τα φυτά που είναι πολύ κοντά στα παράθυρα και στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
● Αν το μπάνιο σας έχει φυσικό φως, πριν φύγετε για διακοπές, μεταφέρετε εκεί τα φυτά σας, ώστε να τους εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία. Αν είναι δυνατόν, αφήστε το παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
● Αν χρησιμοποιείτε απλές γλάστρες και όχι αυτοποτιζόμενες, προμηθευτείτε τις ειδικές σακούλες ποτίσματος.
● Πριν φύγετε για διακοπές, καθαρίστε τη σκόνη από τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί.
● Ελέγξτε τα φυτά σας για τυχόν προσβολές, καθώς από το ανοιχτό παράθυρο μπορεί να μεταφερθούν ασθένειες.
Με καλό προγραμματισμό και σωστή φροντίδα, θα εξασφαλίσετε στα φυτά και τον κήπο σας όλα εκείνα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Επιπλέον, θα μπορέσετε να φύγετε για διακοπές ήσυχοι και δεν θα βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις στην επιστροφή σας. Βέβαια, καλό είναι, αν λείψετε για αρκετό καιρό, να παρακαλέσετε κάποιο γείτονα ή ένα μέλος από την οικογένειά σας να επισκεφτεί το σπίτι σας μία ή δύο φορές, ώστε να ελέγξει αν όλα είναι καλά και αν τα φυτά σας δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.



Φυτό με λίγες απαιτήσεις και μεγάλη διακοσμητική αξία. Η μπουκαμβίλια έχει πια «πολιτογραφηθεί» ως φυτό του ελληνικού τοπίου, καθώς «δένει» υπέροχα με το λευκό των κυκλαδίτικων νησιών και το γαλάζιο της θάλασσας.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να εξελιχθεί και σε θάμνο ή μικρό δέντρο. Τα φύλλα του έχουν χρώμα πράσινο λαμπερό, ενώ τα λουλούδια του είναι πολύ όμορφα σε διάφορα χρώματα (μοβ, ροζ, άσπρο και πορτοκαλί). Η ανθοφορία της μπουκαμβίλιας κρατά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΦΡOΝΤΙΔΑ: Είναι φυτό που δεν αγαπά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το χώμα, παρά μόνο καλή στράγγιση, και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι πολύ ανθεκτικό σε ασθένειες και δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα. Θέλει, ωστόσο, αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και να δώσει πλούσια ανθοφορία, αλλά και προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Δεν χρειάζεται πολύ κλάδεμα.
ΧΡΗΣΕΙΣ: Η μπουκαμβίλια είναι ένα υπέροχο κηποτεχνικό φυτό που δεν θα πρέπει να λείπει από κανέναν κήπο. Τα μόνα της μειονεκτήματα είναι ότι έχει αγκάθια και ότι, όταν το λουλούδι της ξεραίνεται, χρειάζεται να σκουπίζετε τακτικά τον κήπο σας.
ΔΙΑΘΕΣΙΜOΤΗΤΑ ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΑ: Τα φυτώρια διαθέτουν μπουκαμβίλιες σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.