Το φυσικό «συναγερμό» του οργανισμού, ο οποίος δίνει το «σήμα» ότι χορτάσαμε, φαίνεται ότι απενεργοποιεί το γρήγορο φαγητό.

Νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern στο Ντάλας των ΗΠΑ, δείχνει ότι το λίπος που περιέχουν τροφές, όπως τα χάμπουργκερ ή το παγωτό, ανοίγει ασύστολα την όρεξή μας.

Στέλνει «παραπλανητικά» μηνύματα στα κύτταρα του σώματός μας ώστε να αγνοήσουν τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη και, κατά συνέπεια, το… βάρος μας.

Αυτό το «σαμποτάζ» μάλιστα μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας ακόμα και «ευσυνείδητες» προσπάθειες επανόδου μας στον «ίσιο δρόμο» της υγιεινής διατροφής.

«Ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να αλλάξουμε ολόκληρη τη χημεία του εγκεφάλου μας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» μας εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Ντέμπορα Κλεγκ.

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι όταν τρώμε μια τροφή πλούσια σε λίπος, ο εγκέφαλος “κυριεύεται” από λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη – την ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Έτσι καθώς δεν λαμβάνουμε σήμα από τον εγκέφαλο να σταματήσουμε το φαγητό, τείνουμε να τρώμε περισσότερο».

Διαβάστε ακόμα:
Γιατί το φάστφουντ σάς παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/321/ent.9321.asp

Fast food με θερμιδομετρητή!
http://www.vita.gr/html/ent/897/ent.8897.asp

30 ημέρες στο φαστφούντ
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.6107.asp