Δεν έχει σημασία αν θα είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα. Μπορείτε να τα απολαύσετε όλο το χρόνο και να κερδίσετε όλη τη θρεπτική αξία αυτού του αγαπημένου φρούτου. Ανακαλύψτε παρακάτω τα πέντε οφέλη αλλά και απλούς τρόπους για να εντάξετε τα μαύρα μούρα στη διατροφή σας.

  • Τα μαύρα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι φρέσκα ή ¼ κατεψυγμένα σας δίνουν μόνο 60 θερμίδες, μαζί με 8 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αυτό αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης της πείνας, κρατά σε ισορροπία τη χοληστερόλη, βοηθά στην απώλεια βάρους και ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα μαύρα μούρα είναι προβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι ταΐζουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο που συνδέονται με τη διάθεση και την αντιφλεγμονώδη επίδραση.
  • Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C. Εκτός από το ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και το υγιές δέρμα, λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό για την επιδιόρθωση του DNA και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και σεροτονίνης.
  • Κάνουν καλό στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ που περιέχουν είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των οστών ενώ το μαγγάνιο στα μαύρα μούρα βοηθά επίσης στην υγεία των οστών αλλά και στην παραγωγή κολλαγόνου για υγιές δέρμα και συνδέσμους.
  • Ελέγχουν τα σάκχαρα του αίματος. Ανήκουν στα φρούτα με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αυτό σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, δημιουργεί μία εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης.
  • Προστατεύουν τον εγκέφαλο. Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα έχουν αποδειχθεί ότι ελαττώνουν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι νευρώνες. Αυτά τα αποτελέσματα επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης που έρχεται με το γήρας και προστατεύουν το συντονισμό κινήσεων.

Πώς να τρώτε περισσότερα μαύρα μούρα. Μπορείτε να τα φάτε με γιαούρτι, μέσα σε σαλάτες αλλά και με τα δημητριακά σας σαν πρωινό. Βάλτε τα σε επιδόρπιο με σοκολάτα ή ρίξτε τα μέσα στο νερό για έξτρα γεύση.