Το κλάμα ενός μωρού διαφέρει ανά χώρα και δεν είναι ίδιο όπως νομίζουν οι περισσότεροι γονείς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ ανέλυσε το κλάμα μωρών που προέρχονταν από γαλλόφωνες και γερμανόφωνες οικογένειες.

Η έρευνα έγινε σε 60 νεογέννητα από τα οποία τα μισά ήταν από τη Γερμανία και τα άλλα μισά από τη Γαλλία. Οι ειδικοί παρατήρησαν, λοιπόν, πως ο τόνος του κλάματος των μωρών από τη Γαλλία είναι κλιμακούμενος, σε αντίθεση με εκείνον των νεογέννητων από τη Γερμανία, που προτιμούσαν να κλαίνε σε χαμηλότερες νότες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά έχουν αντίληψη της γλώσσας πολύ πριν έρθουν στον κόσμο, από την περίοδο ήδη που βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά οι ερευνητές ηχογράφησαν και μελέτησαν το κλάμα μωρών ηλικίας 3 έως 5 ημερών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι διαφορές στο κλάμα των μωρών σχετίζονται με τη διαφορετική μελωδικότητα που έχει κάθε γλώσσα και υποστηρίζουν πως τα νεογέννητα είναι ικανά να αναπαράγουν διαφορετικές μελωδίες στο κλάμα τους, υιοθετώντας αυτές που προέρχονται από τον ήχο της γλώσσας των γονιών τους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως τα έμβρυα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν εξωτερικούς ήχους από τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο-ερευνήτρια κ. Καθλίν Βέρμκε, το κλάμα των μωρών αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τη μητέρα τους και να επιτύχουν έτσι πιο βαθύ δέσιμο μαζί της.


Διαβάστε ακόμα:
Επικοινωνιακά νεογνά
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.8181.asp

Το μωρό μου, αυτός ο άγνωστος
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.1452.asp


Μία χειρονομία… χίλιες λέξεις
http://www.vita.gr/html/ent/512/ent.8512.asp