«Ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να αποτελέσει μια διατροφή πλούσια σε καρύδια, εκτιμούν αμερικανικοί επιστήμονες.

Πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Davis έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών περιορίζει σημαντικά το μέγεθος των καρκινικών όγκων του προστάτη.

Το μυστικό, εκτιμούν οι ειδικοί, ενδεχομένως να κρύβεται στην ικανότητα των καρυδιών να περιορίζουν τα επίπεδα της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.

Όπως διαπίστωσαν, μάλιστα, τα ποντίκια που τρέφονταν καθημερινά με 1 χούφτα καρύδια, αντιμετώπιζαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με όσα κατανάλωναν σογιέλαιο.

«Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε στη μελέτη ολόκληρα καρύδια και όχι συμπληρώματα διατροφής, γιατί παρατηρήσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συστατικά στα συμπληρώματα χάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες», εξηγεί ο δρ. Πολ Ντέιβις, που ηγήθηκε της μελέτης.

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι κληρονομικός, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εκδήλωση της νόσου συνδέεται άμεσα με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διατροφή.

Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή σημαντικών για τον οργανισμό ουσιών, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές, μιας μορφής βιταμίνης Ε, φυτικών πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

«Τα καρύδια πρέπει να αποτελούν μέρος μιας διατροφής κατά του καρκίνου του προστάτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός. «Θα πρέπει, επίσης, να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Στο µικροσκόπιο… τα καρύδια
http://www.vita.gr/html/ent/414/ent.8414.asp

Ξηροί καρποί – Oι καρποί της ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.4583.asp

Τα καρύδια προστατεύουν τους μαστούς
http://www.vita.gr/html/ent/981/ent.8981.asp