Το «ένοχο» γονίδιο που ευθύνεται για την εμφάνιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία νέων, αποτελεσματικών θεραπειών ενάντια στη νόσο που οδηγεί στην τύφλωση.

Οι ειδικοί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των ΗΠΑ εξέτασαν περίπου 1.000 ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διαπίστωσαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ μιας παραλλαγής της πρωτεΐνης LIPC και της νόσου.

Το συγκεκριμένο γονίδιο, κατά τους ειδικούς, ρυθμίζει επίσης την καλή χοληστερίνη (HDL), η οποία προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ειδικοί ανέλυσαν το γονιδίωμα 979 ασθενών που έπασχαν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και βρίσκονταν μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με εκείνα 1.709 υγιών ατόμων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς υποδεικνύουν διαφορετικά βιολογικά μονοπάτια από αυτά που είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ανοίγοντας νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», αναφέρει ο δρ. Μπένζαμιν Νιλ.

Η ωχρά κηλίδα εντοπίζεται στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η ίαση της εκφύλισής της, ωστόσο πρόκειται για μια νόσο η οποία πλήττει κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Ανάλογα με την περίπτωση, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ύστερα από 2 μήνες έως και 3 χρόνια.

Στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για ξηρή ή αλλιώς ατροφική μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κατά την οποία τα οπτικά κύτταρα σταματούν να λειτουργούν και ο ασθενής οδηγείται στην τύφλωση. Το υπολειπόμενο 10% αφορά την υγρή ή αλλιώς νεοαγγειακή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κατά την οποία δημιουργούνται νέα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αιμορραγία και σχηματίζοντας μία μεμβράνη κάτω από την ωχρά κηλίδα, με συνέπεια τη ραγδαία μείωση της όρασης.

Διαβάστε ακόμα:
Θεραπεία express για τα μάτια
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.10620.asp

Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp

Βλαστοκύτταρα για την τύφλωση
http://www.vita.gr/svc/search/index.asp