Μια κρέμα προσώπου με… μητρικό γάλα θα μπορούσε να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ακμή σε έφηβους, επισημαίνουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντόπισαν μια ουσία που περιέχεται στο μητρικό γάλα και ονομάζεται λαυρικό οξύ, η οποία έδειξε να μειώνει σημαντικά τους δερματικούς ερεθισμούς και τα αντιαισθητικά σπυράκια της ακμής.

Στόχος των ειδικών είναι η δημιουργία μιας κρέμας προσώπου που θα περιέχει τη φυσική ουσία και θα καταπολεμά αποτελεσματικά την ακμή, χωρίς ωστόσο να προκαλεί κοκκινίλες και ερεθισμούς ή την αίσθηση καψίματος που προκαλούν π.χ. οι συμβατικές αντιβιοτικές θεραπείες.

Στην παρούσα φάση, οι αμερικανοί διενεργούν κλινικές δοκιμές μιας κρέμας προσώπου η οποία περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού, που παίζουν τον ρόλο του «μεταφορέα» λαυρικού οξέος στους πόρους για την εξουδετέρωση των βακτηρίων.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη που κατάφερα να αναπτύξω ένα φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από ακμή», αναφέρει η κ. Ντισάγια Πορνπατανανανγκούλ, η οποία ανέπτυξε την κρέμα.

Η ακμή, που ταλαιπωρεί την πλειονότητα των εφήβων αλλά και ενηλίκους, προκαλείται από την υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, με αποτέλεσμα να φυλακίζονται στους πόρους του δέρματος ακίνδυνα -κατά τα άλλα- βακτήρια, δημιουργώντας φλεγμονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τα 3/4 των εφήβων και των νέων ενηλίκων αντιμετωπίζουν ήπια έως μέτρια ακμή, που σε μερικούς εφήβους μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, ακόμη και σε αυτοκτονία.

Διαβάστε ακόμα:
Θηλασμός κατά μεταβολικού συνδρόμου
http://www.vita.gr/html/ent/553/ent.10553.asp

O θηλασμός ωφελεί το παιδί προστατεύει τη μητέρα

http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp

Teenage: Ακμή χωρίς… παρακμή
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.10238.asp

Ακµή: Τι φταίει για τα σπυράκια της νεότητας
http://www.vita.gr/html/ent/820/ent.7820.asp