Αυτό το λέμε και το ξαναλέμε στις παρέες, στα σάιτ, στις εφημερίδες και γενικά καθημερινά, στις συντροφιές μας ή μονολογώντας, αλλά ίσως οι περισσότεροι να μην το συνειδητοποιούμε. Νεότερη έρευνα από την Ολλανδία ξανακρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν αγχώδεις διαταραχές, παρουσιάζουν καρδιοπάθεια σε ποσοστό 74% υψηλότερο από του γενικού πληθυσμού.

Αν και οι αγχώδεις διαταραχές είναι παθήσεις, εντούτοις η έρευνα έμμεσα δείχνει ότι το άγχος απειλεί ακόμα κι εκείνους που δεν πάσχουν από τις ειδικές αυτές παθήσεις, αλλά υποφέρουν από το «απλό» καθημερινό άγχος (π.χ. στρεσάρονται στη δουλειά ή λόγω οικογενειακών προβλημάτων)

Ο λόγος που το άγχος ενοχλεί την καρδιά συχνά σε μοιραίο βαθμό δεν είναι απόλυτα σαφής. Έχει εκφραστεί η θεωρία ότι πιθανόν όσοι είναι αγχώδεις να έχουν προδιάθεση για καρδιοπάθεια λόγω των κοινών γονιδίων που πιθανόν «ορίζουν» την υγεία της καρδιάς και την αγχώδη προσέγγιση της ζωής. Όμως η θεωρία (ότι ίσως είναι κοινά τα γονίδια καρδιάς και άγχους) δεν τεκμηριώνεται ούτε αποδεικνύεται. Οπότε ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάτι για να ξεφύγει από το διπλασιασμό του κινδύνου καρδιοπάθειας που συνεπάγεται το άγχος. Μπορεί π.χ. να αθλείται ή να προσέχει τη χοληστερόλη του. Εξάλλου άλλη έρευνα έδειξε προ ημερών ότι η άθληση επηρεάζει και την έκφραση των γονιδίων –ότι δηλαδή η γυμναστική μπορεί να αλλάξει αυτό που είναι «γραμμένο» στα γονίδιά μας.