Εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα η πρωτοποριακή διαδερμική μέθοδος για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, με το σύστημα Mitraclip. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη διαδερμική (μέσω καθετήρα) τοποθέτηση ενός «συνδετήρα» (συσκευή Mitraclip) στη μιτροειδή βαλβίδα, χωρίς να ανοίγεται το στήθος του ασθενούς. Ο καθετήρας εισάγεται από τα μηριαία αγγεία του ποδιού (με τρόπο παρόμοιο της γνωστής στεφανιογραφίας), χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας, και χωρίς στερνοτομή.

Έχει αποδειχθεί ότι η μέθοδος αυτή περιορίζει σημαντικά την ανεπάρκεια της βαλβίδας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, περιορίζει τη διάρκεια της νοσηλείας (σε 2-3 ημέρες) και εξασφαλίζει άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Η διαδερμική διόρθωση ανεπάρκειας της μιτροειδούς με το Mitraclip έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα επεμβάσεις Mitraclip σε 5 ασθενείς στο Νοσοκομείο «Υγεία».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του «Υγεία» που ηγήθηκε της ομάδας που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις, επεμβατικός καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας: «Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς η ανεπάρκεια της βαλβίδας μειώθηκε σημαντικά -έως και εξαφανίστηκε- στους ασθενείς μας. Αξίζει να σημειώσουμε παράλληλα ότι η μέθοδος αυτή αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα ασθενείς με άλλα σύνθετα προβλήματα υγείας που καθιστούν απαγορευτική την κλασική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς».

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συχνότερη βαλβιδική πάθηση και υπολογίζεται ότι περί το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από τουλάχιστον μετρίου βαθμού ανεπάρκεια αυτής. Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην προσπάθεια έως και πνευμονικό οίδημα), αλλά και προδιαθέτει στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής (μορφή αρρυθμίας) και εγκεφαλικού επεισοδίου.