Τα αποτελέσματα της πρώτης παγκοσμίως μελέτης που αφορά στη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων υποδηλώνουν ότι η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής.

Η αμερικανική εταιρεία «Advanced Cell Technology» ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» ότι δύο γυναίκες ασθενείς άνω των 70 και των 50 ετών αντίστοιχα, με σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση, έλαβαν εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα πριν από τέσσερις μήνες.

Και οι δύο ασθενείς είχαν πολύ φτωχή όραση, που τις καθιστούσε πρακτικά τυφλές.

Μετά τη θεραπεία, διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία είναι ασφαλής και ότι δεν υπήρχαν σημάδια απόρριψης των εμφυτευμένων κυττάρων, ούτε ίχνη ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης.

Η θεραπεία συνίσταται στη λήψη υγιών κυττάρων από ένα ανθρώπινο έμβρυο, τα οποία τροποποιούνται ώστε να αναπτύσσονται σε κύτταρα που επενδύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί αν η θεραπεία είναι ασφαλής και όχι αν είναι αποτελεσματική. Αναφέρθηκε, ωστόσο, και μια ελαφριά βελτίωση της όρασης των ασθενών.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θεραπευτικό βήμα μεν, αλλά τα αποτελέσματα είναι πρώιμα και δεν σημαίνουν ότι βρέθηκε μια οριστική θεραπεία. Επιπλέον, ακόμη και αν καταστεί δυνατή μια τέτοια θεραπεία, δεν αποκλείεται να τεθούν ηθικά ζητήματα όσον αφορά τη χρήση εμβρυϊκού ιστού για θεραπευτικούς λόγους.