Λιγότερες γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες παρουσιάζουν τον χαρακτηριστικό πόνο στο στήθος του εμφράγματος σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Συνολικά οι άνδρες έχουν σημαντικά περισσότερα εμφράγματα, αλλά κάτω από την ηλικία των 55, οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους.

Με δεδομένο ότι οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν τον τυπικό πόνο στο στήθος οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι πιθανό να χάνουν πολύτιμο χρόνο όσον αφορά την υγεία τους και να μην λαμβάνουν την δέουσα φαρμακευτική φροντίδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές κάτω από την ηλικία των 55 ετών το 42% των γυναικών με έμφραγμα δεν παρουσίαζαν πόνο στο στήθος. Συγκριτικά το ίδιο ισχύει για το 30% των ανδρών. Επίσης, μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο το 14% των γυναικών απεβίωσαν συγκριτικά με το 10% των ανδρών.

«Οι ασθενείς που δεν έχουν πόνο στο στήθος τείνουν να πηγαίνουν αργότερα στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζονται λιγότερο επιθετικά και έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας συγκριτικά με όσους εισάγονται στο νοσοκομείο με το τυπικό πόνο στο στήθος του εμφράγματος» αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της American Medical Association.