Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν προσοχή στη λήψη υπνωτικών χαπιών, καθώς ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρκίνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.

Ερευνητές από τα κέντρα Προληπτική Ιατρικής Jackson Hole και Ύπνου Scripps Clinic Viterbi Family, στην Καλιφόρνια, βρήκαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε υψηλότερες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του κέντρου Ύπνου Scripps Clinic Viterbi Family, με επικεφαλής τον δρ.Ντάνιελ Κρίπκε σε διάστημα δυόμισι ετών συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας 10.500 ατόμων με μέση ηλικία τα 54 έτη στα οποία είχαν συνταγογραφηθεί υπνωτικά χάπια, με εκείνα 23.600 ατόμων της ίδιας ηλικίας που όμως δεν έπαιρναν υπνωτικά χάπια.

Αυτό, λοιπόν, που διαπίστωσαν ήταν ότι ακόμα και λιγότερες από 18 δόσεις υπνωτικών χαπιών το χρόνο αρκούσαν για να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 3,5 φορές παραπάνω σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πάρει καθόλου υπνωτικά χάπια. Από την άλλη ο κίνδυνος θανάτου στις περιπτώσεις εκείνων που είχαν λάβει 18 έως 132 δόσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους τετραπλασιαζόταν (4,4) σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ γι’ αυτούς που ξεπερνούσαν τις 132 δόσεις το χρόνο ο κίνδυνος πενταπλασιαζόταν (5,3). Επιπλέον, εκείνοι που είχαν ξεπεράσει τις 132 δόσεις είχαν 35% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σχέση ανάμεσα στη λήψη υπνωτικών χαπιών και στον αριθμό θανάτων δεν αποδεικνύει ότι τα χάπια αποτελούν την αιτία, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να δικαιολογούν τον αυξημένο κίνδυνο. Ωστόσο τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες και χρειάζονται λοιπόν περαιτέρω έρευνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι οι ασθενείς να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα της αϋπνίας όπως ψυχολογική συμβουλευτική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης κ.λπ.