Διαδερμικά επιθέματα που μεταφέρουν οιστρογόνα στην κυκλοφορία του αίματος ίσως αποτελούν ένα πιο φθηνό και ασφαλή τρόπο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τις τρέχουσες θεραπείες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η τρέχουσα θεραπεία συνίσταται σε ενέσεις χημικών ουσιών που μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία τροφοδοτεί τους καρκινικούς όγκους. Ωστόσο, πρόκειται για θεραπεία με παρενέργειες (όπως η απώλεια οστικού ιστού και η αύξηση του σακχάρου).

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου στην έρευνά τους που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology συνέκριναν τα διαδερμικά επιθέματα οιστρογόνων με τις ενέσεις σε 254 ασθενείς.

Η χρήση οιστρογόνων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη δεν είναι νέα. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της τεστοστερόνης και να μειώσει την ανάπτυξη των όγκων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα διαδερμικά επιθέματα είναι ασφαλή και δεν σχετίζονται με τις παρενέργειες της ενέσιμης θεραπείας. Απαιτείται ωστόσο να παρακολουθηθούν οι ασθενείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα της υπό μελέτης θεραπείας.