Οι «Tudors» πίστευαν ότι έχει δυνάμεις που βελτιώνουν τη μνήμη, ο Σαίξπηρ μέσω της Οφηλίας λέει στον Άμλετ «Υπάρχει και το δεντρολίβανο για τη θύμηση. Σε παρακαλώ, αγάπη μου, θυμήσου», στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ήπιο παυσίπονο και για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και των πεπτικών προβλημάτων, ενώ σήμερα οι ερευνητές έχουν βρει ότι αυξάνει την ετοιμότητα και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle, εξέτασε την επίδραση των αιθέριων ελαίων του δενδρολίβανου στη μνήμη, εστιάζοντας στο είδος που αποθηκεύει προθέσεις, τις οποίες πρέπει να εκτελέσουμε στο μέλλον, όπως το να πάρουμε τα φάρμακά μας μια συγκεκριμένη ώρα (προοπτική μνήμη).

Συνολικά 66 υγιείς ενήλικες έλαβαν μέρος στην έρευνα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη μπήκε σε ένα δωμάτιο, στο οποίο είχαν διαχύσει αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου, και η δεύτερη σε ένα δωμάτιο χωρίς άρωμα. Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν ένα τεστ σχεδιασμένο για την αξιολόγηση της προοπτικής μνήμης, ενώ οι εθελοντές στο πρώτο δωμάτιο υποβλήθηκαν και σε εξέταση αίματος, για να βρεθεί αν τα επίπεδα απόδοσης και η αλλαγή στη διάθεση που ακολούθησαν την έκθεση στο άρωμα σχετίζονταν με τις συγκεντρώσεις στο αίμα ενός συστατικού (1,8-cineole), το οποίο συναντάται στο συγκεκριμένο έλαιο και έχει φανεί να δρα στα βιοχημικά συστήματα, που βοηθούν τη μνήμη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες, που βρίσκονταν στο αρωματισμένο δωμάτιο, είχαν καλύτερη απόδοση στο τεστ από ότι οι συμμετέχοντες στο άλλο δωμάτιο. Όσο για τα αποτελέσματα από την εξέταση αίματος, έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας 1,8-cineole στο αίμα τους.

«Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν 60-70%. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βρουν εφαρμογή στη θεραπεία ατόμων με προβλήματα μνήμης», δήλωσε η ερευνήτρια Jemma McCready.