Σε ένα νέο εργαστηριακό πείραμα διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που έπαιζαν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια έτρωγαν τρεις φορές περισσότερη σοκολάτα και είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εξαπατήσουν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που προτιμούσαν τα μη βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι επιπτώσεις από τη χρήση αυτών των παιχνιδιών, οι οποίες δεν περιορίζονταν μονάχα στην επιθετικότητα, ήταν πιο εμφανείς στα παιδιά που δεν συμμερίζονταν τα ηθικά πρότυπα.

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 172 μαθητές από σχολεία της Ιταλίας, ηλικίας 13 έως 19 ετών. Τα παιδιά έπαιξαν είτε ένα βίαιο ηλεκτρονικό παιχνίδι (Grand Theft Auto III ή Grand Theft Auto: San Andreas) είτε ένα μη βίαιο παιχνίδι (Pinball 3D ή MiniGolf 3D), για περίπου 35 λεπτά.

«Όταν οι άνθρωποι παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, δείχνουν λιγότερη αυτοσυγκράτηση. Τρώνε και εξαπατούν περισσότερο. Δεν είναι μόνο η επιθετικότητα που αυξάνεται», δήλωσε ο Brad Bushman, συνεργάτης συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο Bushman επεσήμανε και κάτι ακόμα: «Λίγοι ήταν οι έφηβοι που δεν επηρεάστηκαν από τα βίαια παιχνίδια. Μάλιστα, αυτό που μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι επηρεάστηκαν αρνητικά και τα δύο φύλα. Τα κορίτσια δεν έφτασαν στο επίπεδο των αγοριών, ωστόσο άλλαξε και η δική τους συμπεριφορά. Επίσης, αποδείχθηκε ότι όσοι δεν έχουν ηθικούς φραγμούς είναι πιθανότερο να δείξουν λιγότερη αυτοσυγκράτηση μετά το παιχνίδι».

Τα ευρήματα του πειράματος δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Social Psychological and Personality Science».