Η έρευνα «Το ύψος μετράει; Μια εξέταση των προτιμήσεων ύψους στα ζευγάρια», διεξήχθη σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις προσωπικές προβολές για ραντεβού στο Yahoo! από 455 άνδρες (με μέσο όρο ύψους 1,73 και ηλικίας 36 ετών) και 470 γυναίκες (με μέσο όρο ύψους 1,62 και ηλικίας 35 ετών).

Διαπιστώθηκε ότι το 13,5% των ανδρών ήθελαν να βγουν ραντεβού μόνο με πιο κοντές από αυτούς γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν πολύ υψηλότερο: 48,9% ήθελαν να βγουν ραντεβού μόνο με πιο ψηλούς από εκείνες άνδρες.

Αντίστοιχα αποτελέσματα σημειώθηκαν και στη δεύτερη φάση της έρευνας όπου ερωτήθηκαν για τις προτιμήσεις τους 54 φοιτητές (με μέσο όρο ύψους 1,75) και 131 φοιτήτριες (με μέσο όρο ύψους 1,62). Αυτή τη φορά το 37% των ανδρών ήθελαν να βγουν ραντεβού μόνο με πιο κοντές από εκείνους γυναίκες, ενώ όσον αφορά τις γυναίκες το 55% εξ αυτών ήθελαν οι άνδρες να είναι πιο ψηλοί.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice και το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας εκτιμούν ότι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις γυναίκες, η θεωρία ότι αναζητούμε σύντροφο που να μοιάζει με εμάς δεν ευσταθεί, κυρίως σε σχέση με το ύψος.

Οι κύριοι λόγοι που μια γυναίκα προτιμά έναν σύντροφο πιο ψηλό από εκείνη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Για τους άνδρες από την άλλη μεριά το ύψος της συντρόφου τους δεν φαινόταν να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

Οι κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα εξηγούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή George Yancey καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, τα αποτελέσματα της έρευνας.