Οι έρευνες για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας διαρκώς πληθαίνουν και τώρα οι επιστήμονες επιχειρούν να εντοπίσουν ποια ακριβώς είναι εκείνα τα συστατικά της που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, καθώς και του διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό στο κακάο απέτρεψε την υπερβολική πρόσληψη βάρους σε πειραματόζωα και μείωσε τα επίπεδα του σακχάρου τους.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural & Food Chemistry.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιο σε φλαβανόλες για τις οποίες προηγούμενες έρευνες αναφορικά με τις φλαβανόλες στα σταφύλια και το τσάι έχουν δείξει ότι καταπολεμούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι όμως όλες οι φλαβανόλες ίδιες! Το κακάο περιέχει πολλές και διαφορετικές γι’ αυτό και οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν κάθε μία ξεχωριστά. Συμπέρασμα; Ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη υποκατηγορία φλαβανολών, οι ολιγομερείς προκυανιδίνες, είχαν και την μεγαλύτερη επίδραση όσον αφορά την αποφυγή της παχυσαρκίας στα ποντίκια, καθώς και την βελτίωση των τιμών του σακχάρου τους.

«Οι ολιγομερείς προκυανιδίνες φαίνεται ότι κατέχουν τη μεγαλύτερη διαιτητική και αντιδιαβητική βιοδραστηριότητα των φλαβαναλών του κακάο, ειδικά στις χαμηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα έρευνα», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.