Ποια είναι αυτή; Η απώλεια βάρους, η καλύτερη διατροφή, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ και οι επαρκείς ώρες ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή των προβλημάτων που συμβάλλουν στην ανικανότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine.

Η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη ερωτική επιθυμία συχνά συσχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών ήταν σε θέση να ξεπεράσουν με φυσικό τρόπο τα προβλήματα στύσης με αλλαγές στον τρόπο ζωής, που ευνοούσαν και την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων.

Επιπρόσθετα η επικέντρωση σε αλλαγές του τρόπου ζωής βοηθά στη διασφάλιση περισσότερων και πιο υγιών χρόνων ζωής.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερους από 800 άνδρες 35-80 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια. Η ερωτική επιθυμία και η στυτική ικανότητα αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων, μαζί με άλλους παράγοντες όπως η κατάθλιψη, η λήψη φαρμάκων, το λιπιδαιμικό προφίλ, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή και το βάρος τους.

Οι συμμετέχοντες που είχαν υγιεινές συνήθειες και πρόσεχαν τον τρόπο ζωής τους κατά τη διάρκεια των ετών της παρακολούθησής τους έτειναν να δουν και μια βελτίωση στη λειτουργία της στύσης τους όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα υπό την εποπτεία του δρ. Gary Wittert καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε και το αντίστροφο. Στους άνδρες με επιδείνωση των συνηθειών και του τρόπου ζωής τους κατά τη διάρκεια των πέντε ετών ήταν και πιο πιθανό να παρουσιαστεί ανικανότητα.

«Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Το μήνυμα αυτής της έρευνας είναι μην πάρεις συνταγή για φάρμακο, αλλά ξεκίνα γυμναστική. Απαλλάξου από το λίπος. Αντιμετώπισε την κατάθλιψη», δήλωσε ο δρ David Samadi πρόεδρος του τμήματος ουρολογίας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.