Καθημερινά εξοικειωνόμαστε όλο και περισσότερο με την τεχνολογία 3D, αλλά κάθε φορά δεν παύουμε να νιώθουμε έκπληξη για τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιείται σε πλήθος πεδίων της ιατρικής, αλλά και σε άλλες βιολογικές επιστήμες, καθώς και σε μηχανολογικές εφαρμογές.

Τελευταία διαβάζουμε για τρισδιάστατα τρόφιμα, γέφυρες, σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμη και ηλεκτρονικές συσκευές ή patches που επουλώνουν πληγές, ενώ πρόσφατα μας εντυπωσίασε η μέθοδος 3D που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπλαση του παραμορφωμένου από αυτοκινητιστικό ατύχημα προσώπου ενός ασθενούς στην Ουαλία.

Τώρα οι ερευνητές έφεραν την μέθοδο της 3D τεχνολογίας ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο της επιτυχούς μεταμόσχευσης καρδιάς. Κατάφεραν να φτιάξουν μια λειτουργούσα καρδιά με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσής της. Για την ακρίβεια, δεδομένου ότι η καρδιά είναι ένα σύνθετο όργανο που δεν μπορεί εύκολα να σχεδιαστεί, οι ερευνητές εκτύπωσαν τα μέρη που την αποτελούν και στη συνέχεια τα συναρμολόγησαν με αποτέλεσμα να προκύψει όλο το όργανο.

Αν και η εποχή που θα είναι εφικτή η μεταμόσχευση μιας τρισδιάστατης καρδιάς μάλλον θα έρθει μετά από μερικές δεκαετίες, εντούτοις αυτό το οποίο φαίνεται ότι ήδη μπορούν να κάνουν οι ερευνητές είναι να εκτυπώσουν μεμονωμένα τμήματα της καρδιάς όπως βαλβίδες και να τα μεταμοσχεύσουν στους ασθενείς.

Ως πρώτη ύλη για τον εκτυπωμένο 3D ιστό χρησιμοποιούνται κύτταρα του ίδιου του ασθενούς γεγονός που εκτιμάται ότι θα λύσει και το πρόβλημα της απόρριψης σε περίπτωση μεταμόσχευσης.

Ήδη αμερικανοί ερευνητές έχουν δοκιμάσει σε πειραματόζωα την μεταμόσχευση 3D αγγείων ενώ η μέθοδος αναμένεται να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους με τη μεταμόσχευση 3D τμήματος καρδιακού ιστού παρασκευασμένο από κύτταρα λίπους του ασθενούς σε ένα παιδί που έχει γεννηθεί με τρύπα στην καρδιά.

Είναι φανερό ότι η τεχνική – αλλά και η αγορά – της τρισδιάστατης εκτύπωσης γνωρίζει μεγάλη άνθηση και υπόσχεται να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα υγείας και όχι μόνο.