Πρόκειται για μία γερμανική εφεύρεση που μέσω ενός νεύρου στον λαιμό θα ελέγχει την αρτηριακή πίεση. Αν η πίεση είναι υψηλή θα τη ρυθμίζει χωρίς να χρειάζονται φάρμακα.

Η υπέρταση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως, που αντιμετωπίζεται με φάρμακα, δημιουργεί πολλές επιπλοκές αν δεν είναι άριστα ρυθμισμένη και αφορά πολλούς ανθρώπους, συγκεκριμένα 1 στους 3 Αμερικανούς. Παρ’ όλα αυτά στο 35% περίπου των υπερτασικών τα φάρμακα δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν επαρκώς την πίεση σε βάθος χρόνου. Όμως, η υπέρταση αν δεν ρυθμιστεί προκαλεί επιπλοκές στα μάτια, τα νεφρά, την καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Γερμανοί επιστήμονες από το Φράιμπουργκ έφτιαξαν, λοιπόν, μία μικρή συσκευή που ρίχνει την πίεση χωρίς επιπλοκές. Έχει 24 ηλεκτρόδια και εμφυτεύεται στο πνευμονογαστρικό νεύρο του λαιμού. Η συσκευή πρώτα βρίσκει ποιο ηλεκτρόδιο είναι πιο κοντά στις νευρικές ίνες που μεταφέρουν το σήμα της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί την ηλεκτρική διέγερση για να αντικαταστήσει την πληροφορία σε αυτές τις ίνες με τόση λεπτομέρεια που οι γειτονικές, που είναι επιφορτισμένες με άλλες λειτουργίες, δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν αυτό το σύστημα σε αρουραίους και κατάφεραν να μειώσουν την πίεσή τους κατά 30% χωρίς επιπλοκές όπως ο μειωμένος καρδιακός ρυθμός ή ο πολύ μειωμένος αναπνευστικός ρυθμός.

Βέβαια, η εν λόγω συσκευή πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους οπότε θα χρειαστούν ακόμη αρκετές έρευνες και δοκιμές μέχρι να τελειοποιηθεί.