Η έρευνα του Πανεπιστημίου Aston έδειξε ότι τα αμύγδαλα αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό αντιοξειδωτικών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την πίεση του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη δράση της μικρής διάρκειας κατανάλωσης αμυγδάλων σε υγιείς νέους ενήλικες και μεσήλικες καθώς και σε άνδρες με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.

Επί ένα μήνα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά 50 γρ. αμυγδάλων, ενώ οι συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου έτρωγαν όπως συνήθως. Στο τέλος του ενός μήνα οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα αμύγδαλα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους (α-τοκοφερόλης), καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μείωση της πίεσης του αίματος, παράγοντες που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή που οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε συνδυασμό δρουν ευεργετικά για την υγεία. Προτείνουν μάλιστα να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 50 γρ. αμύγδαλα σαν σνακ ή μέσα στα δημητριακά μας, τις σαλάτες ή τα φαγητά μας.