Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι άπεπτες ενώσεις που περιέχονται στα μήλα (ιδιαίτερα στην ποικιλία Granny Smith) μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ότι είναι η πρώτη που αξιολογεί αυτές τις ενώσεις σε διάφορες ποικιλίες μήλων. «Γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, τα μήλα είναι καλή πηγή αυτών των μη αφομοιώσιμων ενώσεων, αλλά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες. Τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν αυτά που μπορεί να τους ωφελήσουν περισσότερο στην καταπολέμηση των παραπανίσιων κιλών», δήλωσε η Giuliana Noratto, επικεφαλής της μελέτης. Μάλιστα, φαίνεται πώς τα ξινά πράσινα μήλα Granny Smith ωφελούν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων που βρίσκονται στο παχύ έντερο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άπεπτες ενώσεις, όπως για παράδειγμα οι διαιτητικές ίνες και οι πολυφαινόλες, αλλά και της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε διαθέσιμους υδατάνθρακες.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι η ποικιλία μήλων Granny Smith ξεπέρασε τις ποικιλίες Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh και Red Delicious και μάλιστα ότι οι μη αφομοιώσιμες ενώσεις στα μήλα αυτά άλλαξαν τις αναλογίες της μικροβιακής χλωρίδας των κοπράνων στα παχύσαρκα ποντίκια, φέρνοντάς τις στα ίδια επίπεδα με αυτές των αδύνατων ποντικιών.

Η παραπάνω ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων διαταραχών, που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας στο παχύ έντερο των παχύσαρκων ανθρώπων έχει ως αποτέλεσμα τα μικροβιακά παραπροϊόντα να οδηγούν σε φλεγμονή και να επηρεάζουν μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.