Ο καθηγητής Stephen Hawking προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αβέβαιο, καθώς η τεχνολογία αποκτά ολοένα και πιο εξελιγμένη νοημοσύνη και είναι σε θέση να προσαρμόζεται στο περιβάλλον.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός μιλώντας στο ειδησεοογραφικό πρακτορείο BBC στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι το προμήνυμα του τέλους της ανθρωπότητας.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να παρουσιαστεί η νέα τεχνολογικά προηγμένη πλατφόρμα επικοινωνίας του καθηγητή Hawking χάρη στην οποία είναι σε θέση να πληκτρολογεί ταχύτερα και να είναι πιο παραγωγικός. Η πλατφόρμα βασίζεται σε μια βασική μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είναι γνωστό ο καθηγητής Hawking πάσχει από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και μπορεί πλέον να κινήσει μόνο τα μάτια και ορισμένους μυς του προσώπου του τους οποίους και χειρίζεται για να «μιλήσει» μια συσκευή που έχει αναπτυχθεί ειδικά γι’ αυτόν.

Η δήλωσή του για την απειλή που συνιστά η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απόηχο προηγούμενης δήλωσης που έκανε πριν λίγους μήνες, όπου είπε ότι η επιτυχία στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης «μπορεί να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και το τελευταίο»

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των «έξυπνων» ψηφιακών προσωπικών βοηθών είναι οι πρώτες ενδείξεις μιας εξέλιξης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που ωχριά μπροστά στο τι θα φέρουν οι επόμενες δεκαετίες.

Ο καθηγητής Hawking ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν και σημαντικά οφέλη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δώσουν στον άνθρωπο τα μέσα να εξαλείψει τη φτώχια, τις ασθένειες, αλλά και τον πόλεμο στη γη.