Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο θυμός αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τώρα βεβαιώνονται ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έμφραγμα. Μάλιστα βρέθηκε ότι άνθρωποι που έπαθαν έμφραγμα είχαν προηγουμένως περάσει μία περίοδο μεγάλου θυμού.

Έτσι, ο έντονος θυμός φαίνεται να αυξάνει κατά 8 φορές τον κίνδυνο για έμφραγμα, ενώ τα υψηλά επίπεδα στρες φαίνεται να τον αυξάνουν κατά 9,5 φορές. Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που οι ερευνητές θεωρούν ότι οι γιατροί θα έπρεπε να προσφέρουν στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τον θυμό τους, τη δυνατότητα να κάνουν ψυχοθεραπεία για να μάθουν να διαχειρίζονται τον θυμό ή και το στρες τους ή φάρμακα που θα τους βοηθούν να είναι πιο ήρεμοι.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία και μελέτησε ασθενείς του Νοσοκομείου Royal North Shore στο Σίδνεϋ, που εισήχθησαν με υποψία καρδιακής προσβολής από το 2006 ως το 2012. 313 από αυτούς τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε ότι είχαν τουλάχιστον μία αρτηρία που ήταν εν μέρει ή τελείως φραγμένη, και στη συνέχεια έλαβαν και μέρος στην έρευνα. Τα επίπεδα του θυμού τους τα 2 προηγούμενα 24ωρα εκτιμήθηκαν με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου που κλήθηκαν να συμπληρώσουν. Ο θυμός μετρήθηκε από το 1 (ήρεμος) ως το 7 (εξαγριωμένος). Από το 5 και πάνω (πολύ θυμωμένος) θεωρήθηκε ότι ο θυμός ήταν έντονος και με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων (το πόσο θυμωμένοι ήταν τις ώρες πριν το καρδιακό επεισόδιο) υπολογίστηκε ότι ο θυμός τους είχε αυξήσει κατά 8 φορές τον κίνδυνο για έμφραγμα.