Οι πρωτοποριακοί βηματοδότες έχουν τοποθετηθεί σε 4 ασθενείς της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου, η οποία συγκαταλέγεται στα δέκα κέντρα όλης της Ευρώπης, που εφαρμόζουν τον ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς, η τοποθέτηση των νέων βηματοδοτών στην καρδιά δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, καθώς γίνεται με καθετήρα, ο οποίος φτάνει -μέσω φλέβας- στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς. Είναι μικροσκοπικοί, αφού έχουν μήκος που φτάνει μόλις το 1,5 εκατοστό και η διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 10 χρόνια. Ο σχεδιασμός τους βασίστηκε σε ιδέα της ομάδας του καθηγητή Καρδιολογίας Παναγιώτη Βάρδα, ενώ την υλοποίησή τους ανέλαβε ο αμερικανικός ερευνητικός κολοσσός Medtronic, ο οποίος έχει εντάξει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κρήτης στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης!

«Πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικρή σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μια ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Πάνος Βάρδας.

Ο νέος τύπος βηματοδότη θα παρουσιαστεί εκτενώς μαζί με άλλες καινοτομίες στο χώρο της καρδιολογίας στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο Vessels & Stroke 2015, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, επίσης, οι υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (S-ICD), που αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και οι οποίοι αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.

«Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η ιατρική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μικρή συσκευή, η οποία θα μπορεί να εμφυτεύεται εύκολα υποδόρια και να μας προστατεύει από το μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», επισημαίνει ο κ. Βάρδας. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ο φυσικός θάνατος που αναφέρεται στην απότομη διακοπή των ζωτικών σημείων που οδηγεί σε μη αναστρέψιμο θάνατο και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν νέες μέθοδοι στη βαλβιδοπάθεια. Σήμερα, υπάρχουν διεθνώς δύο τεχνικές. Η πρώτη είναι η Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής βαλβίδας (TAVR). Είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης. Η δεύτερη τεχνική αφορά τη Διαδερμική Επιδιόρθωση Ανεπάρκειας Μιτροειδούς Βαλβίδας (MitraClip). Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας, σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης.

Όσον αφορά στα νέα φάρμακα για τις καρδιοπάθειες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουσία LCZ696, η οποία δείχνει να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.