Με την πάροδο της ηλικίας τα επίπεδα της κακή χοληστερίνης συνήθως αυξάνονται. Σύμφωνα όμως με αμερικανική έρευνα εκείνοι που είναι σε καλή φυσική κατάσταση διαθέτουν μια ασπίδα προστασίας σε αυτό το φαινόμενο και απολαμβάνουν χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερίνης, καθώς και χαμηλές τιμές κακής LDL χοληστερίνης και δεν βλέπουν τις τιμές αυτές να αυξάνονται για πολλά χρόνια.

Οι ερευνητές της Κλινικής Cooper στο Ντάλας του Τέξας μέτρησαν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των συμμετεχόντων και τις τιμές της ολικής χοληστερίνης, αλλά και της κακής LDL, καθώς και της καλής HDL χοληστερίνης. Συνολικά παρακολουθήθηκαν 11,418 άνδρες από το 1970 έως το 2006.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με κακή καρδιοαναπνευστική ικανότητα διέτρεχαν κίνδυνο αύξηση της χοληστερίνης από τα 30 τους, αλλά εκείνοι με καλή φυσική κατάσταση παρουσίαζαν παρόμοιες αυξήσεις τουλάχιστον 15 χρόνια αργότερα περίπου στα 45 τους.

Οι πιο αγύμναστοι άνδρες είχαν επίσης, και χαμηλές τιμές της καλής HDL χοληστερίνης από την ηλικία των 20, ενώ οι πιο γυμνασμένοι είχαν φυσιολογικές τιμές της HDL σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.