Αν το βράδυ, ενώ κοιμάστε, είναι ανοιχτό κάποιου είδους φως, είτε αυτό εισβάλει από τις κουρτίνες, είτε είναι η τηλεόραση που έμεινε ανοιχτή, είτε πρόκειται για το λαμπάκι από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές κλπ, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.
Είναι αρκετοί εκείνοι που δε θέλουν να κοιμούνται στο απόλυτο σκοτάδι, γιατί τους προκαλεί ανησυχία, γι’ αυτό κι έχουν ανοιχτό ένα μικρό φως. Όμως μια νέα έρευνα από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Κασιχάρα της Ιαπωνίας, προειδοποιεί ότι οποιοδήποτε είδος φωτισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, και ως γνωστόν οι διαταραχές ύπνου είναι μία από τις αιτίες κατάθλιψης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και η μικρότερη φωτεινή ένδειξη στην κρεβατοκάμαρα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλεί σύγχυση στο βιολογικό μας ρολόι, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε τεχνητό φως το βράδυ με τις αλλαγές στο βιολογικό μας ρολόι, αλλά αναζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο αυτό οδηγεί στην κατάθλιψη.
Η νέα μελέτη των γιαπωνέζων επιστημόνων δεν λύνει το μυστήριο, παρουσιάζει όμως σαφέστερες αποδείξεις ότι το φως κατά τη διάρκεια της νύχτα και η κατάθλιψη ενδεχομένως να συνδέονται.