Έξυπνα ρούχα που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας μας και κρεβάτια που καταγράφουν τους παλμούς, την πίεση και την αναπνοή θα αποτελούν σε λίγα χρόνια αντικείμενα καθημερινής χρήσης!

Ο λόγος για ένα νέο πρόγραμμα που θα αφορά στην ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινή παρακολούθηση της υγείας μας, του οποίου θα ηγείται η Philips και θα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα κατέχουν τα «έξυπνα» κρεβάτια, τα οποία χάρη σε ένα υπερευαίσθητο σύστημα αισθητήρων θα μας ζυγίζουν ηλεκτρονικά, θα μας μετρούν την πίεση, θα καταγράφουν τους παλμούς της καρδιάς, το ρυθμό της αναπνοής, αλλά και την κίνηση του σώματος κατά τον ύπνο.

Επιπλέον, με τη βοήθεια ενός γιλέκου ηλεκτροδίων κάποιος θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να υποβάλλεται σε πλήρες καρδιογράφημα.

Η ανάλυση των ηλεκτρονικών στοιχείων θα γίνεται σε έναν υπολογιστή παλάμης (PDA) ενώ τα αποτελέσματα θα μπορούν να αποθηκεύονται ή να αποστέλλονται μέσω ίντερνετ σε κάποιο γιατρό.

Σε λίγα χρόνια μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο εξοπλισμένοι με τις ειδικές μπλούζες «φυσικής κατάστασης».

Πρόκειται για υφάσματα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία με τη βοήθεια μικροσκοπικών αισθητήρων θα συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από τις ζωτικές ενδείξεις (πίεση, παλμοί, αναπνοή, θερμοκρασία) των κατόχων τους. Το σύστημα GPRS των συγκεκριμένων ρούχων θα επιτρέπει ακόμη την παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

Η τεχνολογία έξυπνων ρούχων θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς στο στάδιο της αποκατάστασης, νεογέννητα, αθλητές και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύπνου. Παρόλα αυτά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή και πότε τελικά τα πρώτα προϊόντα υψηλού ΙQ θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά.