Αυτό προτείνει τώρα η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών για όσα παιδιά είναι αλλεργικά στα αυγά.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Γεώργιο Ν. Κωνσταντίνου, συμμετείχαν συνολικά 94 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-48 μηνών, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξάμηνο πρόγραμμα απευαισθητοποίησης του οργανισμού τους.

Έπειτα από το διάστημα αυτό, οι ειδικοί άρχισαν να δίνουν στα παιδιά 0,1 γρ. κέικ, το οποίο περιείχε περίπου 0,63 χιλιόγραμμα πρωτεΐνης αυγού. Η κάθε δόση σταδιακά τριπλασιάζονταν μέχρι που τα παιδιά έφτασαν στο σημείο να καταναλώνουν γλυκό με συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αυγού που άγγιζε το 1,5 γρ.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι το 90% των παιδιών μπορούσαν καταναλώσουν αυγά που περιέχονταν σε κέικ και μόνο 7 από αυτά εμφάνιζαν ακόμη έκζεμα, φαγούρα ή πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο ψημένο αυγό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν στα παιδιά ένα ολόκληρο αυγό: 87 από αυτά δεν ανέπτυξαν οποιοδήποτε σύμπτωμα, σε αντίθεση με μόλις 4 που εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση σε αυτό.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «Journal of Allergy and Clinical Immunology», τα συγκεκριμένα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αντιγόνου ψημένου αυγού μπορεί να τροποποιήσει τη φυσική πορεία της αλλεργίας στο αυγό.

Ωστόσο, μολονότι τα νέα αυτά είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο στο σπίτι, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Διαβάστε ακόμη:
Πού κρύβεται το αυγό;
http://www.vita.gr/html/ent/010/ent.1010.asp

Αλλεργία στο γάλα; Δοκιμάστε το βρασμένο!
http://www.vita.gr/html/ent/055/ent.7055.asp

Τροφικές αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.2215.asp

Στο μικροσκόπιο τα… αυγά

http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp

Αυγά με μέτρο
http://www.vita.gr/html/ent/752/ent.5752.asp

Μήπως το κέικ το πειράξει;
http://www.vita.gr/html/ent/555/ent.1555.asp