Σοβαρές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς φαίνεται πως θεραπεύει μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία. Το μυστικό για τη «δραματική» -όπως χαρακτηρίζεται- βελτίωση της όρασης ασθενών με σοβαρές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνιας, της Φλόριντας και το Κορνέλ.

Πρόκειται για μια γονιδιακή θεραπεία, κατά την οποία οι επιστήμονες εγχέουν με ένεση ένα «διορθωτικό» γονίδιο κατευθείαν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ασθενείς, που έπασχαν από συγγενή αμαύρωση Λέμπερ (LCA).

Αν και η λογική πίσω από τη γονιδιακή θεραπεία είναι σχετικά απλή, παρόλα αυτά η πραγματοποίησή της μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι τοποθέτησης των σωστών γονιδίων στους σωστούς ιστούς.

Όπως όμως αναφέρει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα αποτελέσματα της απόπειρας των αμερικανών ερευνητών ήταν άμεσα. Μόλις 30 μέρες μετά το ξεκίνημα του πειράματος και οι τρεις ασθενείς είχαν ήδη εμφανίσει σημαντική βελτίωση στην όρασή τους. Η βελτίωση ήταν εντυπωσιακή καθώς οι ασθενείς εμφάνισαν έως και 50 φορές πιο δυνατή λειτουργία των φωτοευαίσθητων κυττάρων (κώνων) του αμφιβληστροειδούς. Η όραση των ασθενών δεν αποκαταστάθηκε πλήρως ενώ οι ίδιοι εμφάνισαν υπερβολικά αργή προσαρμογή στον χαμηλό φωτισμό.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, παρόμοια μελέτη είχε γίνει από βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η θαυματουργή θεραπεία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται ακόμη και σε δύο χρόνια από τώρα.

Διαβάστε ακόμη:
Θα φοράμε γυαλιά μόνο για στυλ!
http://www.vita.gr/html/ent/342/ent.7342.asp

Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp

Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp

Φακοί ή επέμβαση για μυωπία;
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.1268.asp