Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, οι οποίοι απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους μελωδίες σε υψηλά ντεσιμπέλ αναμένεται να οδηγηθούν στην κώφωση, εκτιμούν τώρα οι ειδικοί του βρετανικού Εθνικού Βασιλικού Ινστιτούτου Κωφών (Royal National Institute for Deaf People).

Καταγράφοντας την ένταση των συσκευών 246 τυχαίων χρηστών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε λάτρεις των mp3, ακούει μουσική σε υπερβολικά υψηλή ένταση που φτάνει ή ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ. Κάτι τέτοιο, όπως εξηγούν αντιστοιχεί στον εκκωφαντικό ήχο ενός τρυπανιού από απόσταση τριών μέτρων.

«Ένας χρήστης άκουγε μουσική στα 118 ντεσιμπέλ για περίπου μια ώρα την ημέρα, ένταση στην οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να εκτίθεται περισσότερο από 14 δευτερόλεπτα την ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ινστιτούτου, κ. Έμα Χάρισον.

«Μάλιστα αρκετοί μουσικόφιλοι οι οποίοι ήδη εκτίθενται στην υπερβολική ένταση της προσωπικής τους συσκευής αναπαραγωγής, τείνουν να διασκεδάζουν σε ακόμη υψηλότερη ένταση, αγνοώντας τον κίνδυνο που προκύπτει για την ακοή τους», συμπληρώνει.

Η έρευνα έδειξε μάλιστα, ότι περίπου το 58% των χρηστών ηλικίας 16-30 ετών δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν την ακοή τους, μέσω των υψηλών ντεσιμπέλ του mp3 player ή του iPod τους.

Πριν από περίπου δύο μήνες μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει νέους κανονισμούς για την ασφαλέστερη χρήση των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής.

Διαβάστε ακόμα:
Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db!
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp

12 ερωτήσεις για το θεραπευτικό ρόλο της μουσικής
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.5826.asp

Δεν σε ακούω, περνάει μηχανάκι!
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.1410.asp