Μια επαναστατική τεχνική η οποία θα καθοδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα… εκ των έσω, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο Ντέιβιντ Μούνι και οι συνεργάτες του έφτιαξαν ειδικά εμφυτεύματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, όπως επίσης και σε αρκετές μορφές καρκίνου.
Πρόκειται για μικροσκοπικούς κυλίνδρους, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από ένα εγκεκριμένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πολυμερές υλικό και εμφυτεύονται στον οργανισμό.

Ο τρόπος δράσης τους είναι άκρως εντυπωσιακός, καθώς μετά την εισαγωγή τους στο σώμα, αυτά αρχίζουν να επαναπρογραμματίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα δενδριτικά. Συγκεκριμένα, τα εμφυτεύματα απελευθερώνουν ένα είδος μοριακού «αρώματος», τις κυτταροκίνες, το οποίο έλκει τα δενδριτικά κύτταρα στους ειδικούς πόρους. Εκεί, τα δενδριτικά εκτίθενται σε αντιγόνα και σε μια χημική ουσία που «εκπέμπει» σήμα κινδύνου.

Ο οργανικός «συναγερμός» ωθεί τα δενδριτικά κύτταρα να ταξιδεύουν γρήγορα στον πλησιέστερο λεμφαδένα, όπου συναντούν τα φονικά Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα «εκπαιδεύουν» ώστε να κατατροπώσουν τα εχθρικά κύτταρα.

Μάλιστα, από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια που έπασχαν από επιθετικό μελάνωμα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα έσωσαν τη ζωή περίπου του 90% των πειραματόζωων.
Σύμφωνα με τον κύριο Ντ. Μούνι:

  • «Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει άλλες αναφορές για ενεργοποίηση των δενδριτικών κυττάρων από έξω προς τα μέσα με ποσοστά επιβίωσης παρόμοια με τα δικά μας».
  • Οι συγκεκριμένοι μικροκύλινδροι θα μπορούσαν ίσως να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία κατά του καρκίνου, σοβαρών λοιμώξεων ή ακόμη και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως π.χ. ο διαβήτης τύπου 1.

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Θαυματουργό «φακελάκι» βλαστικών!
http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.8090.asp