Δύο νέες επιστημονικές προσεγγίσεις αμερικανών ειδικών υπόσχονται να προσφέρουν λύση στους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.

Η πρώτη, πολλά υποσχόμενη προσπάθεια έρχεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron Corp. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν για πρώτη φορά μια θεραπεία για τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας δρ. Τόμας Οκάμα, μέσα στο καλοκαίρι του 2009 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες δοκιμές σε 10 παραπληγικούς ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους αλλά δεν μπορούν να περπατήσουν.

Εάν οι δοκιμές στεφθούν τελικά με επιτυχία, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα φροντίσει ώστε το κόστος της καινοτόμου θεραπείας να είναι ιδιαίτερα προσιτό.

Από την άλλη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα ανακάλυψαν μια πιθανή θεραπεία για την επιδιόρθωση νευρικών κυττάρων με τη βοήθεια ενός γονιδίου.

Αν και μέχρι τώρα οι δοκιμές που έκαναν περιορίζονταν σε γαιοσκώληκες, ωστόσο οι επιστήμονες βρήκαν ένα «μονοπάτι» που συνδέει 4 γονίδια, το οποίο «αναλαμβάνει» την επούλωση των τραυμάτων των νευρικών ιστών και το οποίο, ευτυχώς, υπάρχει και στους ανθρώπους. Μια πρώτη εφαρμογή της ανακάλυψής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να αφορά την αποκατάσταση σοβαρών τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη.

«Ανακαλύψαμε ένα μονοπάτι το οποίο υπάρχει και στους ανθρώπους και αναγεννά νευρικούς ιστούς σε γαιοσκώληκες. Για αυτό πιστεύουμε ότι και στον άνθρωπο εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάικλ Μπαστιάνι.

Διαβάστε ακόμα
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Επιδιόρθωση σπονδύλων με βλαστικά κύτταρα!
http://www.vita.gr/html/ent/105/ent.7105.asp

Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp

Για δυνατή πλάτη μετά το γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/388/ent.2388.asp