Οι μουτζούρες και τα ακανόνιστα σχέδια, που κάνουμε συνήθως κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης ή μιας τηλεφωνικής ομιλίας, μας βοηθούν τελικά να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα σε αυτό που ακούμε με αποτέλεσμα να θυμόμαστε καλύτερα τα βασικά στοιχεία.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα, το οποίο δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Applied Cognitive Psychology» ανήκει στην καθηγήτρια Τζάκι Αντρέιντ από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία.

Η καθηγήτρια έκανε ένα πρωτότυπο πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 40 μέλη της επιτροπής του τμήματος Γνωσιακών Επιστημών και Επιστημών του Εγκεφάλου, που ανήκει στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας με έδρα το Κέιμπριτζ.

Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: στους μισούς επιτράπηκε να μουτζουρώνουν ενώ στους υπόλοιπους όχι, ενόσω άκουγαν ένα βαρετό τηλεφωνικό μήνυμα διάρκειας 2,5 λεπτών, στο οποίο αναφέρονταν 8 ονόματα καλεσμένων και 8 σημεία συνάντησης.

Η ειδικός διαπίστωσε ότι εκείνοι που σκίτσαραν κατά τη διάρκεια του μηνύματος μπορούσαν να θυμηθούν κατά μέσο όρο 7,5 ονόματα καλεσμένων και σημείων συνάντησης συγκριτικά με τα 5,8 εκείνων που απλά άκουγαν.

«Εάν κάποιος κάνει κάτι βαρετό, όπως π.χ. ακούει μια βαρετή τηλεφωνική συνομιλία μπορεί να αρχίσει να αφαιρείται» μας εξηγεί η καθηγήτρια. Οι μουτζούρες και τα σκίτσα αντιθέτως δεν μας επιτρέπουν να αφαιρεθούμε και δεν επηρεάζουν το βαθμό συγκέντρωσης στην κύρια ασχολία μας.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι φαινομενικά άσκοπες μουτζούρες που κάνουμε καθημερινά «μπορεί να γίνονται ακριβώς επειδή μας βοηθούν να φέρουμε εις πέρας μια βαρετή ασχολία», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp

Τεστ: Πώς λειτουργεί η µνήµη σας;
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.7829.asp

Aρώματα για το μυαλό!
http://www.vita.gr/html/ent/375/ent.2375.asp