Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στην άσκηση, εκτιμούν για ακόμη μια φορά σουηδοί επιστήμονες. Όπως γράφει η επιθεώρηση «British Medical Journal», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουψάλα διαπίστωσαν ότι η συστηματική σωματική άσκηση σε μεσήλικες παρατείνει τη ζωή τους όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν ήταν καπνιστές και έκοβαν το κάπνισμα.

Στη μελέτη, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, συμμετείχαν συνολικά 2.200 άνδρες γύρω στα 50 από τους οποίους ζητήθηκε να δηλώσουν τα επίπεδα άσκησής τους. Στη συνέχεια οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε όσους διατηρούσαν υψηλά και μέτρια επίπεδα άσκησης και σε όσους έκαναν καθιστική ζωή.

Τα υψηλά επίπεδα άσκησης αντιστοιχούσαν σε γυμναστική ή κηπουρική που διαρκούσε τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, ενώ τα μέτρια επίπεδα μεταφράζονταν σε αρκετές ώρες περπάτημα ή ποδηλασία. Αντίθετα, όσοι έκαναν καθιστική ζωή περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση.

Οι συνήθειές των συμμετεχόντων καταγράφηκαν εκ νέου όταν έφτασαν στην ηλικία των 60 ετών.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα μέλη της ομάδας που γυμνάζονταν έντονα στην ηλικία των 50 ετών, έζησαν 2,3 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που έκαναν καθιστική ζωή και 1,1 χρόνο περισσότερο από εκείνους που δήλωναν ότι έκαναν μέτρια άσκηση.

Προς μεγάλη τους έκπληξη ωστόσο διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατάφεραν τελικά να ζήσουν περισσότερο από όλους ήταν όσοι είχαν αυξήσει την άσκησή τους στο υψηλό επίπεδο στη δεκαετία μεταξύ των 50 και των 60, ασχέτως σε ποια ομάδα κατατάσσονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Anti-aging: Η νεότητα δεν είναι ηλικία, είναι τρόπος ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.6520.asp

«12 χρόνια νεότεροι» αν γυμνάζεστε
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp

Οι τροφές που χαρίζουν νιάτα
http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.1344.asp