Ο Μαθουσάλας δεν είναι μόνο μια Βιβλική προσωπικότητα – η προσωπικότητά μας δηλοί αν θα ζήσουμε για πολλά χρόνια!

Το ότι η μακροβιότητα συνδέεται με τη διατροφική εγκράτεια και τη συστηματική άσκηση είναι κάτι που έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Το ότι μπορεί να σχετίζεται όμως και με την προσωπικότητα του ατόμου είναι πραγματικά είδηση!

Η ενδιαφέρουσα πληροφορία προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Geriatrics Society», η οποία επιχείρησε να εξακριβώσει το ρόλο που παίζει η προσωπικότητα του ανθρώπου στη μακροβιότητα.

Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι ζουν πιο πολύ όσοι είναι πιο εξωστρεφείς, πιο δραστήριοι και λιγότερο «νευρωτικοί». Οι αιωνόβιες γυναίκες μάλιστα διακρίνονται για την κατανόηση και τη συνεργατικότητά τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που φτάνουν το μέσο προσδόκιμο ζωής.

Τα στοιχεία αυτά, πάντως, δεν έρχονται σε αντίθεση με το ευρύτερο πλαίσιο της εξελικτικής θεωρίας. Για την ακρίβεια, όσοι είναι αρκετά εξωστρεφείς ούτως ώστε να κάνουν φίλους και να βοηθούν το συνάνθρωπο, είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετούς πόρους ώστε να επιβιώσουν σε χαλεπούς καιρούς.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κάποια άλλα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς ότι θα συνέβαλαν στο επιμήκυνση του μέσου όρου της ζωής, όπως είναι η αυτοπειθαρχία ή η ευρύτητα πνεύματος, φαίνεται -σύμφωνα πάντα με την έρευνα- ότι δεν έπαιζαν κάποιο ρόλο, γεγονός που δικαιολογεί κάποιους/-ες αιωνόβιους/-ες που είτε ήταν αρειμάνιοι καπνιστές είτε εριστικοί και καυγατζήδες.

Αν πάντως θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, η έρευνα μας συμβουλεύει να φροντίσουμε να γίνουμε όσο πιο εξωστρεφείς γίνεται!

Πριν σπεύσουμε ωστόσο να βγάλουμε τα σώψυχά μας στη φόρα, ας λάβουμε υπόψη και μια ακόμη έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η μακροβιότητά μας καθορίζεται και από την προσωπικότητά της μητέρας μας…

Η εν λόγω έρευνα μελέτησε 28.000 νορβηγίδες μητέρες και ανακάλυψε ότι εκείνες που διακατέχονταν από άγχος, θυμό ή είχαν κατάθλιψη συνήθιζαν τα παιδιά τους σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες τις οποίες αυτά πολύ δύσκολα αποχωρίζονταν στο μέλλον, με αποτέλεσμα μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Είναι τελικά η προσωπικότητα –η δική μας ή της μητέρας μας- ένα είδος κισμέτ; Όχι, φυσικά, γιατί γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν εν δυνάμει να αλλάξουν. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, ένα πιο ψύχραιμο συμπέρασμα που προκύπτει συνδυαστικά από τις δύο έρευνες: Εάν θέλουμε να τα… εκατοστίσουμε, σημαντική δεν είναι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε ακόμα:
Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp

Mπορώ να κερδίσω 15 χρόνια υγείας; Kαι βέβαια!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.6223.asp

Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp