… χάρη στην ουσία που του χαρίζει την πικρή του γεύση, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Οντάριο διαπίστωσαν ότι, χωρίς μεγάλες αλλαγές στο καθημερινό διατροφολόγιο και μέσω της λήψης μίας και μόνο δόσης της ουσίας αυτής, οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν να αποτρέψουν περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών ή και να χάσουν βάρος.

Το μυστικό πίσω από τη ναρινγενίνη, όπως υποστηρίζουν, κρύβεται στη διαδικασία εξισορρόπησης των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης.

Η λιποδιαλυτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η ουσία, θα έπρεπε να λαμβάνεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Diabetes», αυτό έδωσε στους ειδικούς την ιδέα να δημιουργήσουν ένα συμπλήρωμα διατροφής ναρινγενίνης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε δύο ομάδες ποντικιών που ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου -πλούσια σε τηγανητά, αλμυρά και γλυκά και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά-, προκειμένου να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Στη μία από τις δύο ομάδες οι ερευνητές χορήγησαν ναρινγενίνη. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα ποντίκια που δεν λάμβαναν την ουσία, σύντομα έγιναν παχύσαρκα και εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή αυξήθηκαν υπερβολικά τα επίπεδα χοληστερίνης τους και ανέπτυξαν ινσουλινοαντίσταση.

Η ινσουλινοαντίσταση είναι μία διαταραχή κατά την οποία η ινσουλίνη που εκκρίνεται στο αίμα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά το φαγητό αντί να πέφτει στα φυσιολογικά. Πρόκειται για μία μεταβολική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Αντίθετα, τα τρωκτικά που λάμβαναν ναρινγενίνη δεν εμφάνισαν παρόμοια κατάσταση. Οποιαδήποτε σκαμπανεβάσματα της χοληστερίνης διορθώνονταν από αυτή την ουσία, η οποία «επαναπρογραμμάτιζε» κάθε φορά τη λειτουργία του ήπατος, οδηγώντας έτσι στην καύση και όχι στη συσσώρευση του λίπους.

«Το εκπληκτικό με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι το γεγονός ότι η λιποδιαλυτική δράση της ουσίας ήταν ανεξάρτητη από την πρόσληψη θερμίδων, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποντίκια κατανάλωναν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες φαγητού και λιπαρών», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μάρει Χαφ.

«Δεν καταγράφηκε ούτε περιορισμός στην όρεξη, αλλά ούτε και μείωση στην κατανάλωση τροφής, που συνήθως αποτελούν τον πυρήνα των στρατηγικών κατά των περιττών κιλών και των επιπτώσεών τους στην υγεία», λέει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Αδυνάτισμα εξπρές
http://www.vita.gr/html/ent/269/ent.8269.asp

Επικίνδυνο το γκρέιπφρουτ με τα αντισυλληπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.8881.asp

Η δίαιτά σας
http://www.vita.gr/svc/myDiet/