Είτε στον υπολογιστή είτε σε κάποια κονσόλα, το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ανησυχείτε; Τεστάρετε την πιθανή εξάρτησή του, ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα.

Πιθανώς έχετε ακούσει ιστορίες, κυρίως προερχόμενες από τις Η.Π.Α., όπου ο έφηβος ή νεαρός ενήλικος δράστης ομολογεί ότι σχεδίασε κάποια βίαιη επίθεση βασιζόμενος στα όσα είχε παρακολουθήσει και παίξει κατ’ εξακολούθηση στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι, κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας βυθισμένο στην κονσόλα ή τον υπολογιστή -κυρίως όταν αυτό διαρκεί ώρες και όταν παραμελεί άλλες ασχολίες του- ανησυχείτε, εκνευρίζεστε, πιθανώς έρχεστε και σε σύγκρουση μαζί του. Έχετε δίκιο ή άδικο; Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν σίγουρα έναν δημοφιλή τρόπο διασκέδασης για τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και για τους ενηλίκους, κυρίως τους εκπροσώπους του ανδρικού και λιγότερο του γυναικείου φύλου. Και σίγουρα η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών από τα παιδιά -σύμφωνα με έρευνες- πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί αλλιώς είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά τόσο η υγεία τους όσο και η σχέση τους με το σχολείο, τους φίλους και την οικογένειά τους. Από την άλλη μεριά -και πάλι σύμφωνα με έρευνες-, σε «μικρές δόσεις» αυτού του είδους τα παιχνίδια μπορεί να κάνουν και καλό, αφού φαίνεται ότι το IQ, η παρατηρητικότητα, τα αντανακλαστικά και η αντίληψη του χώρου μετρώνται υψηλότερα στους εν λόγω παίκτες.

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σας υποψιάσουν για την υπερβολική ενασχόληση του παιδιού σας με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και με το Διαδίκτυο, η οποία μπορεί να φτάνει ακόμα και στα όρια της εξάρτησης. Τέτοια ανησυχητικά σημάδια είναι ο χρόνος ενασχόλησης που αυξάνεται σταδιακά χωρίς το παιδί να μπορεί να το αντιληφθεί, η μονομανία, η παραμέληση των υποχρεώσεων και των άλλων ασχολιών του, η πτώση της σχολικής του επίδοσης, η απομόνωση, η μείωση του χρόνου που περνάει με φίλους και την οικογένεια, η επιθετικότητα, η μεταβολή της συμπεριφοράς, η αδιαφορία για πράγματα που παλιά το ευχαριστούσαν, αλλά και σωματικά συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, η ξηροφθαλμία, η κόπωση, οι διαταραχές στον ύπνο κ.ά. Όταν το πρόβλημα εγκαθίσταται και γίνεται σοβαρότερο, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί θα ασχολείται μόνο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και θα μιλάει μόνο γι’ αυτά, θα θέλει να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο παίζοντας τέτοια παιχνίδια σε βάρος ακόμη και του ύπνου του, δεν θα μπορεί να τηρήσει τον προκαθορισμένο χρόνο ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχετε συμφωνήσει μαζί του, θα έχει άγχος όταν δεν παίζει, οι συζητήσεις του θα στρέφονται κυρίως στο παιχνίδι ή ακόμα θα βλέπει και όνειρα που θα αφορούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά. Το αποτέλεσμα; Θα είναι πιθανώς το παιδί να παραμελήσει το σχολείο και τις άλλες του δραστηριότητες (π.χ. ξένες γλώσσες, αθλήματα κ.λπ.) ή και να τα σταματήσει τελείως, να απομονωθεί από την οικογένεια και τους φίλους, να διεκδικεί ή και να κλέβει χρήματα από την οικογένεια για να παίζει, να ζει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο, να μην τρώει ή αντίθετα να παχύνει πάρα πολύ, να παραμελήσει την προσωπική του υγιεινή, καθαριότητα και φροντίδα, να μην αλλάζει ρούχα για μέρες, να είναι επιθετικό, να μην κοιμάται για ολόκληρα 24ωρα κ.ά.

Το τεστ που ακολουθεί έχει προσαρμοστεί από ένα αντίστοιχο αμερικανικό (που το έχει δημιουργήσει ο κλινικός ψυχολόγος δρ. Brent Conrad). Θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τον πιθανό κίνδυνο εξάρτησης που αντιμετωπίζει το παιδί σας. Απαντήστε σε κάθε ερώτηση δίνοντας μία μόνο απάντηση. Στη συνέχεια, υπολογίστε τους πόντους που μαζεύουν οι απαντήσεις σας και συμβουλευτείτε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.