Το πρωί δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Στο τέλος της εβδομάδας νιώθετε μια αφόρητη κούραση να σας καταβάλλει. Αισθάνεστε ανασφάλεια για το μέλλον, άγχος για το παρόν… Είναι προφανές ότι τα αποθέματα ενέργειάς σας έχουν μειωθεί. Είναι, βέβαια, ανώφελο να σας συστήσουμε να έχετε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα. Άλλωστε, η πραγματικότητα είναι εκεί έξω και κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν τη βλέπει. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μάθετε τον τρόπο να «ακούτε» τον οργανισμό σας και να γεμίζετε τις μπαταρίες σας όταν το έχετε ανάγκη. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και ανακαλύψτε τους «κλέφτες» της ενεργητικότητάς σας, αλλά και όλους τους τρόπους να ανακτήσετε τη χαμένη σας ευεξία.

Ενότητα 1η: Πού χάθηκε η ενέργειά μου;

Ενότητα 2η: Ενέργεια στο φουλ!

Ενότητα 3η: Φρένο στην ψυχική κούραση

1η ενότητα: Πού χάθηκε η ενέργειά μου;

Energy test
Κάντε το παρακάτω τεστ και ανακαλύψτε αν οι αποθήκες της ενέργειάς σας είναι γεμάτες ή άδειες. (απαντήστε με ναι ή όχι)

Κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες καθημερινά;
Καπνίζετε;
Συνήθως παραλείπετε το πρωινό γεύμα;
Δεν τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά;
Περπατάτε λιγότερο από 10΄ την ημέρα;
Κάνετε συχνά δίαιτες;
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το θυρεοειδή σας;
Τρώτε σπάνια κόκκινο κρέας;
Νιώθετε άγχος στην καθημερινότητά σας;

Περισσότερα «Ναι»: Ενέργεια στο OFF
Αν έχετε δώσει περισσότερες θετικές απαντήσεις, τότε μάλλον ο οργανισμός σας στέλνει μήνυμα κινδύνου. Τα «καύσιμά» του έχουν αρχίσει να τελειώνουν. Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η λανθασμένη διατροφή και η έλλειψη ύπνου, σας εξοντώνουν. Συνεχίστε να διαβάζετε το κείμενο, για να μάθετε ποιοι είναι οι ένοχοι που σας «κλέβουν» την ενέργεια και να ανακαλύψετε τρόπους για να την πάρετε πίσω.

Περισσότερα «Όχι»: Ενέργεια στο ON
Αν οι περισσότερες απαντήσεις σας είναι αρνητικές, τότε συγχαρητήρια! Οι αποθήκες της ενέργειάς σας φαίνεται να είναι ακόμα γεμάτες. Ωστόσο, για να διατηρείτε πάντα τα αποθέματά σας, πρέπει να βοηθήσετε τον οργανισμό σας. Άλλωστε, όλοι μας χρειαζόμαστε τονωτικές ενέσεις. Το κείμενο που ακολουθεί, θα σας δώσει ιδέες να νιώσετε ευεξία στη στιγμή, με απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.

Οι «κλέφτες» της ενέργειας
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την έλλειψη ευεξίας που αισθάνεστε είναι οι παρακάτω:

  • Ο ανεπαρκής ύπνος
    Οι λίγες ώρες ύπνου, καθώς και η κακή ποιότητά του αποτελούν τη συχνότερη αιτία ατονίας του οργανισμού. Όσο κοιμάστε, το σώμα ξεκουράζεται και οι λειτουργίες του οργανισμού πέφτουν σε λήθαργο, ενώ ο εγκέφαλος βρίσκει την ευκαιρία να αποθηκεύσει τις σημαντικότερες πληροφορίες της ημέρας και να δημιουργήσει χώρο για νέα δεδομένα. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα από το Εργαστήριο Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπούλντερ στο Κολοράντο των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι με τον ύπνο ο οργανισμός εξοικονομεί ενέργεια, ενώ η έλλειψη ύπνου αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας του σώματος. Ο φυσιολογικός ύπνος απαρτίζεται από διάφορες φάσεις που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο συνεχής ύπνος για 6-7 ώρες.
  • Η δίαιτα
    Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν συχνά σε διαδικασία δίαιτας, αγνοώντας τον παράγοντα ισορροπημένη διατροφή. Οι εξαντλητικές δίαιτες όμως ή οι μη ισορροπημένες (π.χ. οι πρωτεϊνικές) απαγορεύουν την κατανάλωση απαραίτητων συστατικών (π.χ. ιχνοστοιχείων, μετάλλων και ηλεκτρολυτών), προκαλώντας μια «ανεξήγητη» κόπωση.
  • Η σιδηροπενική αναιμία
    Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή αναιμίας, κατά την οποία παρουσιάζονται χαμηλά επίπεδα σιδήρου (συνήθως απασχολεί γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία που χάνουν σίδηρο λόγω της περιόδου). Πέρα από την αίσθηση ατονίας, η σιδηροπενική αναιμία συνοδεύεται από ωχρή όψη, δυσκολία συγκέντρωσης και πονοκεφάλους. Σε αυτή την περίπτωση, συστήνονται εξετάσεις αίματος, ώστε να ελεγχθεί ο αιματοκρίτης και τα επίπεδα της φερριτίνης (που αντιπροσωπεύει τις αποθήκες του οργανισμού σε σίδηρο) και, αν χρειαστεί, να χορηγηθεί συμπλήρωμα σιδήρου.
  • Ο υποθυρεοειδισμός
    Στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις, ενώ βασικό της σύμπτωμα είναι η προοδευτικά αυξανόμενη αδυναμία, λόγω των μειωμένων καύσεων του οργανισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, οπότε και χορηγείται ορμόνη του θυρεοειδούς εφ’ όρου ζωής και συστήνεται στενή ιατρική παρακολούθηση.
  • Η υπνική άπνοια
    Κοιμάστε αρκετά, αλλά ξυπνάτε κουρασμένοι. Αιτία μπορεί να είναι η υπνική άπνοια, ένα σύνδρομο κατά το οποίο διαταράσσεται ο ρυθμός της αναπνοής στον ύπνο και παρατηρούνται παύσεις της αναπνοής και δυνατό ροχαλητό. Το σύνδρομο αυτό είναι πιο πιθανό να σας απασχολήσει αν είστε άνδρας και κυρίως αν είστε παχύσαρκος ή έχετε κοντό και χοντρό λαιμό (μεγαλύτερο από 40 εκ.). Για να γίνει διάγνωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα κέντρο ύπνου και, αν χρειαστεί, να προμηθευτείτε μια ειδική μάσκα, που διευκολύνει την αναπνοή στον ύπνο.
  • Η έλλειψη νερού
    Η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού θα μπορούσε να κρύβεται, είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, πίσω από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί επιμένουν στην κατανάλωση άφθονων υγρών, χυμών, φρούτων και λαχανικών (που είναι πλούσια σε νερό).
  • Το πάχος
    Η παχυσαρκία είναι ένας από τους παραγνωρισμένους παράγοντες που οδηγούν σε έλλειψη ενεργητικότητας. Το πάχος δυσχεραίνει τις κινήσεις και δυσκολεύει την αναπνοή.
  • Το στρες
    Μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος μπορεί να είναι η αιτία που νιώθετε διαρκώς μια αίσθηση αδυναμίας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, η πλειονότητα των ανθρώπων βιώνει άγχος κυρίως στον εργασιακό τομέα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν συνυπάρχει και το γνωστό ως «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου» στο χώρο δουλειάς, κατά το οποίο παράγοντες όπως ο κακός αερισμός του χώρου και ο θόρυβος έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν το δέρμα και τους βλεννογόνους, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία (ψυχολογικά και σωματικά).
  • Τα φάρμακα
    Ορισμένα φάρμακα (π.χ. τα ηρεμιστικά, τα διουρητικά, τα αντιισταμινικά) είναι πιθανό να παρουσιάσουν παρενέργειες, όπως π.χ. η κόπωση. Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο γιατρός είναι υπεύθυνος για την τροποποίηση ή τη διακοπή της συγκεκριμένης αγωγής.
  • Μια ίωση
    Ένα αίσθημα κούρασης χωρίς προφανή λόγο ενδεχομένως να οφείλεται σε μια ίωση που σας περιτριγυρίζει, μια ίωση που περνάτε αυτή την περίοδο χωρίς να το ξέρετε (γιατί δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα) ή στα «μεθεόρτια» μιας ίωσης. Συνήθως, μία απλή ίωση κάνει τον κύκλο της σε 3-4 ημέρες. Η ξεκούραση, όμως, τα άφθονα υγρά, τα αντιπυρετικά και κάποιο αποσυμφορητικό μύτης μπορούν να βοηθήσουν.
  • Ο διαβήτης
    Μία από τις κύριες και πρώτες εκδηλώσεις του διαβήτη είναι η γενικευμένη αδυναμία. Αυτό είναι συχνότερο και εντονότερο όταν ο διαβήτης δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Γι’ αυτό και οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά το σάκχαρό τους.
  • Το κάπνισμα
    Μεταξύ άλλων, το κάπνισμα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και ελαττώνει την οξυγόνωση του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ενεργητικότητα.
Πότε να πάω στο γιατρό;
Αν κοιμάστε καλά, φροντίζετε τη διατροφή σας και δεν έχετε ιδιαίτερα κουραστική καθημερινότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά αισθάνεστε εξάντληση για διάστημα μεγαλύτερο από 2 εβδομάδες, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω.

2η ενότητα: Ενέργεια στο φουλ!

Συμβουλές «express», που θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια κάθε ώρα της ημέρας.

Στο πιάτο
5 «ενεργειακά» σνακ
Καταναλώνοντας σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, προσφέρετε στον οργανισμό σας άμεση ενέργεια, τις στιγμές που το έχει ανάγκη.
1. Ψωµί µε µέλι
Το μέλι είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα, που τονώνουν άμεσα τον οργανισμό, ενώ και το ψωμί είναι καλή πηγή υδατανθράκων.
2, Δηµητριακά
Ένα μπολ δημητριακά με γάλα σάς παρέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες. Παράλληλα περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες βοηθούν το βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού να παράγει ενέργεια.
3. Σοκολάτα
Ένα κομμάτι σοκολάτα (κατά προτίμηση μαύρη) είναι το ιδανικό σνακ για να νιώσετε ευεξία, αφού περιέχει απλά σάκχαρα, που χρησιμοποιούνται ως άμεση καύσιμη ύλη, αλλά και μικρή ποσότητα καφεΐνης, που ενεργοποιεί ακόμα περισσότερο το νευρομυϊκό σύστημα.
4. Μπανάνα
Όλα τα φρούτα δίνουν ενέργεια με τη μορφή κυρίως υδατανθράκων. Η μπανάνα, όμως, ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά της σε απλά σάκχαρα και κάλιο, που βοηθά στην άμεση μεταβίβαση των εντολών του εγκεφάλου για παροχή ενέργειας.
5. Αποξηραµένα φρούτα
Δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα και άλλα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες μορφές ενεργειακών υδατανθράκων και μετάλλων.

Τροφές-«κλειδιά»
Δεν αρκεί να προσφέρετε στον οργανισμό σας μικρές δόσεις ενέργειας. Εξίσου σημαντικό είναι να τον τροφοδοτείτε με τις απαραίτητες τροφές-«κλειδιά», που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» το μεταβολισμό και να γεμίσουν τις αποθήκες του ενέργεια.
Βιταµίνες του συµπλέγµατος Β Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, ώστε να μεταφέρεται η πληροφορία για παραγωγή ενέργειας από τον εγκέφαλο στους μυς. Θα τις βρείτε σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού, ρύζι, ζυμαρικά). Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλουσιότερα στις συγκεκριμένες βιταμίνες.
Μαγνήσιο Βασικό συστατικό των περισσότερων αντιδράσεων του μεταβολισμού, μέσα από τις οποίες παράγεται ενέργεια. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα δημητριακά (π.χ. βρόμη, κριθάρι), τα φασόλια, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και το γάλα.
Σίδηρος Γνωστός για τη δράση του όσον αφορά τη μεταφορά οξυγόνου και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, η πάπια, αλλά και οι φακές, το σπανάκι, το σουσάμι και τα δημητριακά
(π.χ. η βρόμη).

Στο γραφείο
Χτυπήματα ευεξίας μπροστά στο PC
Αν δουλεύετε αρκετές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, η άσκηση αυτή θα σας φανεί πολύ βοηθητική. Με τα δάχτυλα και τα χέρια χαλαρά, κάντε κοφτά και αρκετά έντονα χτυπηματάκια σε όλο το πρόσωπο (μέτωπο, μάγουλα, πιγούνι), προσπαθώντας να βρείτε ένα ρυθμό. Επαναλάβετε 20-40 φορές σε κάθε σημείο. Θα χρειαστείτε περίπου 2΄ για τις ελάχιστες επαναλήψεις σε κάθε περιοχή. Η άσκηση αυτή διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει τους μυς του προσώπου στη στιγμή!
Η δύναμη του αντίχειρα
Ανακτήστε τη χαμένη σας ενέργεια ακολουθώντας τη θεωρία της ρεφλεξολογίας, σύμφωνα με την οποία οι πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μπορούν να βοηθήσουν να ενεργοποιηθούν οι θεραπευτικές ικανότητες του ίδιου σας του οργανισμού. Με τα δάχτυλα του ενός χεριού, αγκαλιάστε τον αντίχειρα του άλλου, ασκώντας κυκλικές πιέσεις για 1-2΄. Σύντομα, ο οργανισμός αποφορτίζεται, χαλαρώνει και γεμίζει ευεξία, εκκρίνοντας μεταξύ άλλων ενδορφίνες (ορμόνες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την τόνωση του οργανισμού).

Στο φλιτζάνι
Τονωτικά ροφήματα
Για να δώσετε ενέργεια στον οργανισμό σας, φτιάξτε ένα έγχυμα με βότανα που τονώνουν το νευρικό σύστημα και αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει το στρες.
Τζίνσενγκ Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες, είναι ιδανικό για καταπονημένους οργανισμούς.
Ginkgo biloba Θεωρείται ότι βοηθά τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τονώνει τη διάθεση.
Αγριοτριανταφυλλιά Θεωρείται ότι προσφέρει τόνωση στον οργανισμό.
Πώς να πιείτε τα βότανα Βράζετε 1 φλιτζάνι νερό και ρίχνετε 1 κουταλάκι από το βότανο που επιθυμείτε (στην περίπτωση του τζίνσενγκ ολόκληρη τη ρίζα) και το αφήνετε για 5-6΄. Στη συνέχεια, σουρώνετε και πίνετε. Καταναλώνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα, αλλά όχι περισσότερο από 1 με 2 εβδομάδες συνεχόμενες.

Στο κρεβάτι
Όνειρα γλυκά
Δεν αρκεί να κοιμάστε αρκετά. Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική. Διαμορφώστε, λοιπόν, το κατάλληλο περιβάλλον για να ξυπνάτε ανανεωμένοι.
Το στρώµα δεν πρέπει να είναι σκληρό (γιατί πιέζεται η λεκάνη), ούτε μαλακό (δημιουργείται καμπύλη στο σώμα και έτσι η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις δεν ξεκουράζονται).
Το µαξιλάρι πρέπει να είναι λεπτό και μαλακό αν κοιμάστε μπρούμυτα και μέτριας σκληρότητας αν κοιμάστε ανάσκελα.
Ο θόρυβος και το φως την ώρα του ύπνου (π.χ. από μια ανοιχτή τηλεόραση) μπορεί να μη σας αφήσουν να ξεκουραστείτε πραγματικά.
Γυμνάστε την αναπνοή σας
Αντί να χαλαρώνετε μέσω της αναπνοής, κουράζεστε περισσότερο προσπαθώντας να πάρετε ανάσα, γιατί εισπνέετε κυρίως στο θώρακα. Αφιερώστε λίγα λεπτά μόλις ξυπνήσετε κάνοντας την εξής άσκηση:
Ξαπλωμένοι με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο στρώμα, τοποθετήστε ένα βιβλίο στο στομάχι σας. Εισπνεύστε βαθιά και προσπαθήστε να «ανεβάσετε» το βιβλίο, φουσκώνοντας την κοιλιά σας. Εκπνεύστε «κατεβάζοντάς» το (ρουφώντας το στομάχι σας). Επαναλάβετε 12-15 φορές.

Στο δρόμο
Τρέχοντας στη φύση
Η γυμναστική αυξάνει την ενεργητικότητα. Οι άνθρωποι που είναι σε φόρμα κοιμούνται ευκολότερα και αντιμετωπίζουν καλύτερα το στρες. Η αεροβική άσκηση (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο) είναι ιδανική για να διατηρήσετε το σώμα σας σε εγρήγορση. Όταν, μάλιστα, γυμνάζεστε στη φύση, τα οφέλη αυξάνονται. Βρετανοί ειδικοί συνιστούν τη βόλτα σε χώρους με πράσινο (π.χ. στην εξοχή) ως θεραπεία σε διάφορες παθήσεις (κυρίως όσες σχετίζονται με το στρες).

Στο μπάνιο
Ποδόλουτρο ευεξίας
Απαλλάξτε τα πόδια σας από την κούραση. Μέσα σε λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίξτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο, 2 σταγόνες περγαμόντο, 2 σταγόνες λεβάντα και 1 σταγόνα δυόσμο (αφού τα έχετε διαλύσει προηγουμένως σε 1 κουταλάκι βότκα).
Μαγικό σφουγγάρι
Λίγες σταγόνες τονωτικών αιθέριων ελαίων πάνω στο σφουγγάρι σας θα κάνουν το πρωινό σας ντους ένα διάλειμμα ευεξίας. Ρίξτε στο σφουγγάρι σας, πέρα από το αφρόλουτρο (προτιμήστε ένα με ουδέτερο άρωμα), και 1 σταγόνα από τα εξής αιθέρια έλαια: δεντρολίβανο, περγαμόντο (ή οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές), δυόσμος, μέντα. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε συνδυασμό των παραπάνω αιθέριων ελαίων.

3η ενότητα: Φρένο στην ψυχική κούραση

Όταν κουράζεται η ψυχή
«Δεν έχω δύναμη να σηκωθώ από το κρεβάτι». Όλοι μας έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας αυτή την αίσθηση αδυναμίας, η οποία σχετίζεται περισσότερο με ψυχική κούραση παρά με οργανικά αίτια. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να νιώθουμε θλίψη, άγχος, ένα βάρος ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αιτία της ψυχικής κούρασης μπορεί να είναι ένα σοβαρό γεγονός (π.χ. μια απώλεια εργασίας, ένας χωρισμός) ή και απλές καθημερινές καταστάσεις που δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε (π.χ. πολλές υποχρεώσεις στο σπίτι μας). Αισθανόμαστε ψυχικά κουρασμένοι, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούμε ότι ούτε το σώμα μας μπορεί να ακολουθήσει, οπότε μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου η σωματική και η ψυχική κούραση μπερδεύονται. Ιδιαίτερα στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας, το άγχος και η ανασφάλεια διακατέχουν τους περισσότερους από εμάς. Συχνά, μάλιστα, η ψυχική αυτή κούραση σωματοποιείται με πονοκεφάλους, κράμπες, προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα ή πόνους στο σώμα. Ουσιαστικά, υπάρχει ένα ψυχικό φορτίο το οποίο δεν εκτονώνεται λεκτικά και συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να εκφράζεται μέσα από το σώμα.
Φως στο τούνελ
Το σημαντικότερο είναι σε πρώτη φάση να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι τι είναι αυτό που νιώθουμε και πού μπορεί να οφείλεται. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εγκλωβιστεί μέσα στην ψυχική κούραση, ώστε να το πάρουμε απόφαση και να βγούμε από τη διαδικασία. Φυσικά, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να γίνει αυτό. Ο καθένας μας πρέπει να βρει τον τρόπο που του ταιριάζει. Οι ειδικοί δίνουν μερικά παραδείγματα:
➜ Καλό είναι να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας, αναλογιζόμενοι τα θέλω μας, τις ανάγκες και τα προβλήματά μας.
➜ Εξαιρετικά χαλαρωτική μπορεί να είναι η συζήτηση με δικούς μας ανθρώπους, η φροντίδα των αγαπημένων μας, καθώς και το παιχνίδι με τα παιδιά μας.
➜ Είναι σημαντικό να εκτονωνόμαστε μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές ασχολίες, όπως η ζωγραφική ή η κηπουρική.
➜ Μπορούμε να δοκιμάσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο όσα μας προβληματίζουν, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, με σκοπό να βρούμε πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμες.
➜ Δεν πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Μπορούμε να αρχίσουμε θέτοντας καθημερινά μικρούς στόχους (π.χ. «Θα ξεκινήσω μαθήματα χορού, που πάντα μου άρεσαν»). Είναι σημαντικό να προσθέτουμε στην καθημερινότητά μας μικρές ανέξοδες απολαύσεις (όπως μια βόλτα με το σκύλο μας στην παραλία ή τη συναρμολόγηση ενός επίπλου), που μας δίνουν το αίσθημα της χαλάρωσης και της παραγωγικότητας. Κάθε επίτευξη ενός στόχου θα αποτελεί ένα δεδομένο για να κινητοποιηθούμε την επόμενη φορά που θα μας καταβάλει η ψυχική κούραση.

Ζητώντας βοήθεια
Όταν λόγω αυτής της ψυχικής κατάπτωσης γινόμαστε δυσλειτουργικοί στην καθημερινότητά μας (όταν δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε π.χ. σε υποχρεώσεις εργασιακές, οικονομικές, οικογενειακές) ή όταν αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να εμπλακούμε σε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, γιατί είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε βαθιά θλίψη και στη συνέχεια σε κατάθλιψη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο, την κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό, τον κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, την κ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγο υγείας με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, διδάσκουσα στην Ακαδημία Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, το δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, φυσικοπαθητικό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελλήνιου Επαγγελματικού Συλλόγου Ρεφλεξολόγων, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο «Titu Maiorescu», και την κ. ΕΒΙΤΑ ΜΕΤΑΞΑΤΟΥ, αρωματοθεραπεύτρια.