Eίναι ένας ιός που… παίζει με τα νεύρα μας! Από τη στιγμή που εισβάλλει στον οργανισμό, δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Παραμένει κρυμμένος στα νεύρα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να κάνει την επανεμφάνισή του. O λόγος για τον ιό του έρπη, που προσβάλλει την περιοχή γύρω από τα χείλη (απλός έρπης τύπου Ι ), αλλά και τα γεννητικά όργανα (απλός έρπης τύπου ΙΙ). Συχνά, μάλιστα, ο επιχείλιος έρπης εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα και το αντίστροφο, γεγονός που αποδίδεται στην… ερωτική μας φαντασία! Πάντως, όπου και αν εμφανίζεται, ο ιός του έρπη είναι ανεπιθύμητος, ενώ μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη σταθερότητα μιας σχέσης, καθώς αποτελεί ένα από τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να προδώσει τους «άτακτους». Από την άλλη μεριά, όμως, νεότερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ο ιός του έρπη ίσως είναι παρεξηγημένος, μιας και ενδέχεται -ακόμα κι αν ακούγεται απίστευτο- να ισχυροποιεί την άμυνα του οργανισμού. Καιρός, λοιπόν, να γνωρίσουμε τα πολλά πρόσωπα του έρπη.







Ετοιμάζεστε για ένα σημαντικό ραντεβού… Είστε ενθουσιασμένοι, αλλά και στρεσαρισμένοι. Θα πάνε όλα καλά; Θα κάνετε καλή εντύπωση; Κι ενώ οι σκέψεις αυτές πλημμυρίζουν το μυαλό σας, νιώθετε ένα κάψιμο γύρω από τα χείλη σας. Μέχρι το μεσημέρι, η περιοχή γύρω από το στόμα σας έχει κοκκινίσει και αρχίζει να γεμίζει με μικρές φουσκάλες. Τι σας συμβαίνει; Φαίνεται ότι το στρες «ξύπνησε» τον επιχείλιο έρπη, που σας είχε ταλαιπωρήσει ξανά στο παρελθόν και ο οποίος έκανε την επανεμφάνισή του στα χείλη σας. Εάν, όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα, ίσως να κολλήσατε τον ιό φιλώντας, λόγου χάρη, πριν 2-3 ημέρες κάποιο φορέα του ιού, ενώ είχε τις χαρακτηριστικές φουσκάλες του έρπη γύρω από τα χείλη του (δηλαδή όταν ο ιός ήταν σε έξαρση).

Τι να κάνετε

• Μην τρίβετε την ερεθισμένη περιοχή με τα χέρια σας, για να αποφύγετε την επιμόλυνση.

• O ιός θα κάνει τον κύκλο του και θα υποχωρήσει σε λίγες ημέρες, αλλά αν θέλετε να καλύψετε τις πληγές άμεσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά επιθέματα που πωλούνται στα φαρμακεία.

• Επίσης, μπορείτε να βάλετε τις κρέμες ασικλοβίρης, που βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών.







Όταν ο έρπης παρουσιάζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί να γίνει η αιτία παρεξηγήσεων σε μια σχέση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τα συμπτώματα του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι η εμφάνιση μικρών φυσαλίδων με υγρό, η ερυθρότητα και ο πόνος στην πάσχουσα περιοχή. Μέσα σε λίγες ώρες έως δύο ημέρες, οι φυσαλίδες σκάνε και προκαλούν μικρές πληγές. Τελικά, όμως, είναι άπιστος ο σύντροφός σας αν παρουσίασε έρπη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν αυτή είναι πράγματι η πρώτη φορά που νοσεί, ορθώς πλανάται η υπόνοια της απιστίας στον αέρα – εφόσον δεν τον κολλήσατε εσείς! Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-7 ημέρες μετά την… επικίνδυνη επαφή. Εάν όμως πρόκειται για μια υποτροπή του ιού, τότε ο ένοχος που πυροδότησε την επανεμφάνισή του -ακόμα και χρόνια μετά τη στιγμή της αρχικής μόλυνσης από τον ιό- δεν είναι ένα άλλο πρόσωπο, αλλά η πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. λόγω στρες, κούρασης, μιας ασθένειας ή της λήψης φαρμάκων).

Τι να κάνετε

• Αποφύγετε τις ερωτικές επαφές όταν ο ιός είναι σε έξαρση.

• Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή σε χάπια (ασικλοβίρη) κατόπιν συνταγής γιατρού. Η αγωγή δίνεται κυρίως όταν τα συμπτώματα είναι εκτεταμένα και ο πάσχων ταλαιπωρείται συχνά από υποτροπές.







Έχετε αντιληφθεί ότι ο επιχείλιος έρπης κάνει την επανεμφάνισή του στο στόμα σας όταν για κάποιο λόγο αγχώνεστε ή κουράζεστε ή ακόμη και όταν αρρωσταίνετε…Τότε, όμως, πώς εξηγείται το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες στην παραλία, ενώ είστε χαλαροί, βγάζετε έρπη γύρω από τα χείλη; Η απάντηση είναι ότι ο επιχείλιος έρπης μπορεί να «ξυπνήσει» και από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή, πυροδοτεί την εμφάνισή του.

Τι να κάνετ

• Το καλοκαίρι να φοράτε πάντα καπέλο, καθώς και αντιηλιακό στο πρόσωπο και στα χείλη.

• Για να αντιμετωπίσετε τον ερεθισμό του δέρματος, μπορείτε να βάλετε τοπικά κρέμες ασικλοβίρης.

•Επίσης, μπορείτε να καλύψετε τις πληγές με τα ειδικά επιθέματα.







O ιός του έρπη μπορεί τελικά να είναι ωφέλιμος; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Washington University School of Medicine, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», φαίνεται ότι οι ερπητοϊοί μπορεί να είναι… παρεξηγημένοι. Oι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με ερπητοϊούς είχαν μεγαλύτερη ανοσία όταν εκτέθηκαν σε παθογόνα βακτήρια που προκαλούν εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, σε σύγκριση με τα υγιή ποντίκια. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι είναι πιθανό ο ρόλος των ερπητοϊών στον οργανισμό τελικά να μην είναι εχθρικός, αλλά «συμβιωτικός», ισχυροποιώντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των μικροβιακών λοιμώξεων. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να κολλήσει τον ιό.







O δερματολόγος, εκτός από την κλινική εξέταση, ίσως σας συστήσει και εξετάσεις αίματος, ώστε να ανιχνευτούν τα αντισώματα του ιού, που αποκαλύπτουν αν: Η λοίμωξη είναι πρόσφατη, δηλαδή των τελευταίων ημερών (ανοσοσφαιρίνη IgM) ή έχει προϋπάρξει επαφή με τον ιό (αναμνηστικές ανοσοσφαιρίνες IgG). Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι σχεδόν όλοι -ακόμα κι αν δεν έχουμε εμφανίσει συμπτώματα- έχουμε έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό του απλού έρπη.





Oι αλοιφές περιέχουν τη δραστική ουσία ασικλοβίρη και χορηγούνται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπη. Βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών και επισπεύδουν τον κύκλο του ιού. Είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιήσετε με την έναρξη των συμπτωμάτων ούτως ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα επιθέματα για τον επιχείλιο έρπη καλύπτουν τον ερεθισμό του δέρματος και έχουν αντισηπτική δράση. Αποτελούν μια άμεση λύση όταν τα συμπτώματα του έρπη κάνουν την εμφάνισή τους σε ακατάλληλες στιγμές! Ωστόσο, είναι πιθανό να καθυστερήσουν την επούλωση των πληγών του έρπη, ακριβώς επειδή καλύπτουν το δέρμα.

Xάπια ασικλοβίρης.Όταν οι υποτροπές του έρπη (κυρίως του έρπη των γεννητικών οργάνων) είναι συχνές και ταλαιπωρούν τον πάσχοντα, τότε μπορεί να ληφθεί αγωγή με χάπια ασικλοβίρης, κατόπιν συνταγής γιατρού. Στις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνονται η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια και ο πονοκέφαλος. Η θεραπεία δεν εκριζώνει τον ιό, αλλά συμβάλλει στο να επισπευστεί ο κύκλος του και να μειωθεί ο αριθμός των υποτροπών.

Το βάμμα της πρόπολης (πόσιμο) έχει αντισηπτική δράση και βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών του έρπη. Συνήθως συστήνεται από τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς.