Οπως όλοι οι καπνιστές, έτσι κι εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι το τσιγάρο κάνει κακό. Το έχετε διαβάσει (στο Vita σίγουρα!), το έχετε ακούσει, τα τελευταία χρόνια το βλέπετε γραμμένο και στο πακέτο σας. Και προφανώς δεν είστε ούτε ανόητοι αλλά ούτε και μαζοχιστές, ώστε να συνεχίζετε μια συνήθεια που σας κάνει αποδεδειγμένα κακό. Πιθανώς έχετε τους λόγους σας να μην έχετε ακόμη πάρει την απόφαση ή να μην έχετε καταφέρει να κόψετε το τσιγάρο. Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση και ένα εγχεί­ρημα που χρειάζεται προσπάθεια και υποστήριξη για να το φέρετε σε ­πέρας. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το κόψιμο του τσιγάρου, δύο πράγματα είναι βέβαια: ότι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, και ότι κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από το να σας βοηθήσουμε. Παρουσιάζοντάς σας αυτά που θα κερδίσετε κόβοντας το τσιγάρο, θέλουμε να σας δώσουμε μία ακόμη ώθηση για να πάρετε τη μεγάλη και σημαντική αυτή απόφαση.

Αυξήστε τις πιθανότητές σας…
Κόβοντας το τσιγάρο, θα έχετε επίσης:
Μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνετε παιδί, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, αφού το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και στα δύο φύλα. Αν είστε γυναίκα, αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη, αλλά και να μπείτε αργότερα στην εμμηνόπαυση, αφού στις καπνίστριες η περίοδος σταματά συνήθως 2 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στις υπόλοιπες γυναίκες.
2πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε έμφραγμα.
3πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε εγκεφαλικό.
8πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε ρήξη ανευρύσματος.
20πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε καρκίνο του πνεύμονα.

Κερδίστε από 1 έως 5 χρόνια ζωής!
Αν είστε άνδρας και σταματήσετε να καπνίζετε σε ηλικία 35 έως 39 ετών, προσθέτετε 5 χρόνια ζωής, ενώ, αν είστε γυναίκα, 3 χρόνια. Στην ηλικία των 65-69 ετών, κόβοντας το τσιγάρο, κερδίζετε 1 χρόνο ζωής.
Σύμφωνα με πολλές έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι κόβοντας το τσιγάρο κερδίζετε…

Στις πρώτες ημέρες
› 30 λεπτά μετά τη διακοπή, η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
› 24 ώρες μετά τη διακοπή, το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.
› 48 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, βελτιώνεται η όσφρηση και η γεύση σας.
› Από την πρώτη ημέρα χωρίς τσιγάρο, η αναπνοή σας γίνεται πιο φρέσκια.
Σιγά-σιγά σταματούν το λαχάνιασμα, ο βήχας και τα φλέματα.

Στον πρώτο χρόνο
› Σε λίγες εβδομάδες Ή μήνες, βελτιώνονται η κυκλοφορία του αίματος (π.χ. νιώθετε πλέον τα πόδια σας ζεστά και «ελαφριά») και η λειτουργία των πνευμόνων.
› Μετά από ένα χρόνο αποχής από το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με εκείνον των καπνιστών της ίδιας ηλικίας, μειώνεται στο μισό. Για να το καταλάβετε καλύτερα, είναι σκόπιμο επίσης να γνωρίζετε ότι: Τα τελευταία χρόνια τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 49% όλων των θανάτων στην Ευρώπη.
Μειώνονται αισθητά τα προβλήματα με τα δόντια σας. Μειώνονται η πέτρα, οι ουλίτιδες και οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας, αλλά και του ρινοφαρυγγικού συστήματος.
Βελτιώνεται η κατάσταση του στομά­χου, μειώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση έλκους, καθώς και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ορατή είναι και η βελτίωση της εμφά­νι­σης και της κατάστασης του δέρμα­τος, επειδή γίνεται καλύτερα η μικρο­κυκλοφορία.
Μειώνεται ο καρδιαγγειακός ­κίνδυνος κατά 35-40%, αν ανήκετε στην κατηγορία των υπερτασικών που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα.

Στη δεκαετία
• Σε 10 χρόνια, τα προκαρκινικά κύτταρα του οργανισμού έχουν ήδη αντικατασταθεί από φυσιολογικά.
• Σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου έχει κατέβει στο επίπεδο των ανθρώπων της ίδιας ηλι-κίας που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
• Κάθε δεκαετία που περνά, μειώνεται κατά 33% ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο και αυτός ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται μετά την τρίτη δεκαετία.
• Μετά από 15 χρόνια αποχής από το κάπνισμα, ο κίνδυνός σας για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι όμοιος με εκείνον ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.
• Μειώνεται 10 φορές ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνων του λάρυγγα και του φάρυγγα, 4 φορές για καρκίνο του στόματος και 7 φορές για καρκίνο του οισοφάγου.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. ΒΛΑΣΗ Ν. ΠΥΡΓΑΚΗ, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου και πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.