Αν και αποτελεί την αποτελεσματικότερη αντισυλληπτική μέθοδο, χάπι παίρνει μόλις το 3% των Ελληνίδων, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να διαμορφώνεται κοντά στο 23%. Δεν είναι τυχαίο, καθώς η πλειονότητα των γυναικών στη χώρα μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα αντισυλληπτικά έχουν εξίσου σοβαρές παρενέργειες όπως και στον παρελθόν. Όμως, πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα χάπια τρίτης γενιάς είναι περισσότερο ασφαλή, αρκεί βέβαια να τα παίρνετε αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.



Τα αντισυλληπτικά του σήμερα
Τα αντισυλληπτικά νέας γενιάς περιέχουν μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων και εξελιγμένη προγεστερόνη, όπως είναι η δροσπιρενόνη, η νοργεστιμάτη και η δεσογεστρέλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούν σε μικρότερο βαθμό παρενέργειες, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της λήψης, όπως κατακράτηση υγρών, πονοκέφαλο, ναυτία, εμφάνιση ακμής, πρήξιμο και πόνο στο στήθος.

Πώς δρούν
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη δρουν με δύο τρόπους: 1. Εμποδίζουν την ωορρηξία (παραγωγή ωαρίων). 2. Αλλάζουν τη σύσταση της βλέννας του τραχήλου της μήτρας και το περιβάλλον του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την ένωση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου.

Πότε σας ταιριάζουν
Εάν είστε κάτω από 35 ετών, έχετε καλή γενική υγεία και μόνιμο σύντροφο. Σε μεγαλύτερες γυναίκες δεν συστήνεται η χρήση τους, επειδή αυξάνονται οι πιθανότητες για παρενέργειες.


Πού βοηθούν
Εκτός από το ότι περιορίζουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα αντισυλληπτικά βοηθούν και σε ορισμένα προβλήματα:

• Ρυθμίζουν ανωμαλίες της περιόδου και κυρίως τη μεγάλη απώλεια αίματος, τη δυσμηνόρροια και την αμηνόρροια.
Περιορίζουν τα συμπτώματα του «προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου» (πονοκέφαλος, άσχημη διάθεση).
Αντιμετωπίζουν την ακμή και την αυξημένη τριχοφυΐα σε ορισμένα μέρη του σώματος.

Μην πάρετε το «χάπι» αν…
Καπνίζετε Το τσιγάρο επιτείνει τη θρομβωτική δράση των αντισυλληπτικών.

Έχετε προδιάθεση Ή πάσχετε από διαβήτη Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων Αν έχετε ιστορικό θρομβώσεων, διαταραχές πήξης του αίματος, κιρσούς, φλεβίτιδα, αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα, υποφέρετε από ημικρανίες κτλ., αποφύγετε τα αντισυλληπτικά. Αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και, κατά συνέπεια, τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πίεση Ή/και τη χοληστερίνη σας Το χάπι «ανεβάζει»
την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, γι’ αυτό, ακόμη και στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, θα πρέπει τους πρώτους μήνες λήψης να μετράτε την πίεση και τη χοληστερίνη σας.

•Παίρνετε πολλά φάρμακα ή έχετε «ιστορικό» με το συκώτι σας (π.χ. ηπατίτιδα, οζώδη υπερπλασία του ήπατος). Όλα τα φάρμακα μεταβολίζονται στο συκώτι και επιβαρύνουν τη λειτουργία του, ενώ τα αντισυλληπτικά είναι ηπατοτοξικά. Για το λόγο αυτό, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το συκώτι σας και παίρνετε αντισυλληπτικά σε συνεχή βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. για 5 χρόνια), θα πρέπει να κάνετε κατά διαστήματα υπερηχογραφικό έλεγχο.



Είναι 98% αποτελεσματικά αν…
1. Τα παίρνετε κάθε μέρα, την ίδια ώρα, γιατί με την ακανόνιστη λήψη τους αυξάνονται οι πιθανότητες ωορρηξίας.
2. Καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση επιβαρύνετε το συκώτι σας, στο οποίο μεταβολίζονται και τα χάπια, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποτελεσματικότητά τους.



Το χάπι δεν είναι προφυλακτικό!

Ναι μεν σας προστατεύει σχεδόν απόλυτα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά δεν σας «θωρακίζει» απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οπότε, αν δεν είστε σίγουρες για το πόσο πιστός είναι ο σύντροφός σας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και προφυλακτικό.




9 στις 10 Ελληνίδες με ενεργή σεξουαλική ζωή, που δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά στα επόμενα 2-3 χρόνια, δεν παίρνουν κανένα αντισυλληπτικό μέτρο

2 συχνές ερωτήσεις

Προκαλούν καρκίνο;
Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, με τον οποίο έχουν συνδεθεί τα αντισυλληπτικά, οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται. Ωστόσο, αν μια γυναίκα έχει νοσήσει από τη συγκεκριμένη νεοπλασία, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή την αντισυλληπτική μέθοδο, ενώ στην περίπτωση που έχει οικογενειακό ιστορικό θα κρίνει ο γιατρός της αν θα παίρνει το «χάπι».

Θα δυσκολευτώ να μείνω έγκυος όταν τα σταματήσω;
Η λήψη αντισυλληπτικών δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας. Μετά τη διακοπή τους, μπορείτε να μείνετε έγκυος και μάλιστα σύντομα, καθώς οι ορμόνες του χαπιού δεν θεωρούνται τοξικές για το έμβρυο.




SOS

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να κάνετε ορισμένες εξετάσεις που θα σας υποδεικνύει ο γυναικολόγος σας. Γιατί, ακόμη και στην περίπτωση που το χάπι σας «ταιριάζει», δεν αποκλείεται να σας προκαλέσει παρενέργειες, για λόγους που δεν μπορούν να διαγνωστούν παρά μόνο με ειδικό έλεγχο.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Σταυρούλα Μαραγκού, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ειδικευμένη σε θέματα υπογονιμότητας.