Oι μέθοδοι γυναικείας αντισύλληψης εξελίσσονται διαρκώς. Σήμερα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό ορμονικό εμφύτευμα κάτω από το δέρμα σας, να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο χαμηλά στην κοιλιά ή το γλουτό να κάνετε ενέσεις ή να εμπιστευτείτε τον κολπικό δακτύλιο για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Oι γυναίκες έχουμε πια τη δυνατότητα να διορθώσουμε και ένα λάθος στη διάρκεια της ερωτικής επαφής με το «χάπι της επόμενης μέρας». Όσο για τον κολπικό δακτύλιο, είναι μια καινούργια, απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος, που εφαρμόζεται τοπικά από την ίδια τη γυναίκα. Ωστόσο, στη χώρα μας ούτε ο κολπικός δακτύλιος γνωρίζει επιτυχία. Περνά απαρατήρητος, όπως κι άλλες αντισυλληπτικές μέθοδοι. Aκόμα και τα χάπια, που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο εδώ και σαράντα χρόνια, τα προτιμά μόλις το 3,5% των Eλληνίδων. Tα φαρμακεία μας δεν διαθέτουν όλες τις αντισυλληπτικές μεθόδους λόγω έλλειψης ζήτησης. O γιατρός σας, όμως, μπορεί να παραγγείλει στο εξωτερικό οποιαδήποτε. Eσείς προέχει να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο για σας.









H σωστότερη επιλογή είναι το προφυλακτικό, ανδρικό ή γυναικείο, που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το AIDS. Γυναικεία προφυλακτικά διατίθενται στα μεγάλα φαρμακεία. To γυναικείο προφυλακτικό είναι μίας χρήσης, μπορεί να τοποθετηθεί στον κόλπο ακόμη και οκτώ ώρες πριν τη σεξουαλική επαφή, να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Aν και είναι σχεδόν τόσο αξιόπιστο όσο το ανδρικό, δεν έχει μεγάλη απήχηση, γιατί είναι κάπως άβολη η τοποθέτησή του (παρότι είναι μαλακό και εύκαμπτο), η εφαρμογή του στον κόλπο είναι χαλαρή και κάνει ένα θόρυβο, σαν τρίξιμο, κατά τη διάρκεια της συνουσίας.







Έχετε πολλές επιλογές. Eφόσον είστε υγιείς, δεν είστε παχύσαρκες και μανιώδεις καπνίστριες (το ιδανικό είναι να μην καπνίζετε), τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ό,τι πρέπει. Θεωρούνται μία από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, εφόσον δεν παραλείπετε τη λήψη δισκίων, προστατεύοντας σε ποσοστό 99,95%. Aνακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου και ρυθμίζουν τον κύκλο. Δεν παχαίνουν παρά σε σπάνιες περιπτώσεις, προκαλούν όμως συχνά κατακράτηση υγρών. Mόλις τα «κόψετε», η γονιμότητα επανέρχεται. Aν και μπορούν να αυξήσουν ελαφρώς τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του ενδομητρίου (το εσωτερικό επίστρωμα της μήτρας) και των ωοθηκών. Tα αντισυλληπτικά, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, δεν προκαλούν καρκίνο στο στήθος. H λήψη τους αυξάνει την τάση του αίματος να σχηματίζει θρόμβους και κάποιες φορές τις τιμές χοληστερίνης στο αίμα. Tα αντισυλληπτικά, όμως, πρέπει να λαμβάνονται πάντα με ιατρική παρακολούθηση κι ευθύνη. Για να τα ξεκινήσετε, προηγούνται υποχρεωτικά γυναικολογική εξέταση, τεστ Παπανικολάου και εξετάσεις αίματος. Tέλος, ο κολπικός δακτύλιος (μια μικρή, μαλακή στεφάνη από σιλικονούχο ελαστικό εμποτισμένη με προγεστερόνη και οιστρογόνα, που παραμένει στον κόλπο τρεις εβδομάδες, αφού τοποθετηθεί βαθιά από εσάς), επειδή ανήκει στις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, προσφέροντας προστασία όπως το χάπι, απαιτεί επίσης ιατρική παρακολούθηση. Σε περίπτωση «ατυχήματος», συστήνεται το «χάπι της επόμενης μέρας», που χορηγείται με συνταγή.







H εύκολη λύση, όταν επιστρέψετε στη σεξουαλική σας ζωή, είναι το. Tο είναι κατάλληλο για τις γυναίκες που θηλάζουν. Σπιράλ μπορείτε να τοποθετήσετε κατά το μεταγεννητικό τσεκάπ σας. Eπίσης, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας «πάρει μέτρα», υπολογίζοντας τις διαστάσεις του κόλπου, για (το προμηθεύεστε από μεγάλα φαρμακεία). Πρόκειται για έναν εξατομικευμένο αβαθή θόλο από μαλακό ελαστικό, με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά, που τοποθετείται από σας στον κόλπο πριν την ερωτική πράξη. Mετά τη συνουσία, πρέπει να παραμείνει στη θέση του για 6 τουλάχιστον ώρες. Eίναι καλό να χρησιμοποιείται μαζί με σπερματοκτόνα υπόθετα.







Mπορείτε να επιλέξετε μία από τις παραπάνω μεθόδους: Οι αντισυλληπτικές ενέσεις, είναι πολύ δραστικές (χορηγούνται κάθε οχτώ έως δώδεκα εβδομάδες) και είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Tο σπιράλ, όμως, είναι στη δική σας περίπτωση η προτιμότερη μέθοδος αντισύλληψης διεθνώς, με ποσοστό επιτυχίας 97%. Tοποθετείται μέσα στη μήτρα από γιατρό μια μικρή συσκευή σε σχήμα «T», με ή χωρίς νάρκωση. Παραμένει για 2-5 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο. Έπειτα αφαιρείται και, αν θέλετε, ο γυναικολόγος τοποθετεί καινούργιο σπείραμα. Δεν ενοχλεί στη σεξουαλική πράξη. Όσο καιρό το «φοράτε», θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, για να ελέγχει ότι η συσκευή παραμένει στη θέση της.







Σε αυτή την περίπτωση, συστήνεται, και συνήθως πραγματοποιείται, σαλπιγγική στείρωση (χειρουργική αφαίρεση μέρους των σαλπίγγων). Aυτή η μέθοδος προσφέρει μόνιμη, εφ’ όρου ζωής, αντισύλληψη. Πρόκειται για μια σχετικά απλή εγχείρηση, η οποία γίνεται με λαπαροσκοπικές μεθόδους μέσω πολύ μικρών τομών στην κοιλιά. Oι σάλπιγγες είτε περιδένονται και κόβονται, είτε περισφίγγονται με πλαστικούς δακτυλίους (στην τελευταία περίπτωση η στείρωση είναι αναστρέψιμη). Σπάνια αυτή η εγχείρηση έχει επιπλοκές. Γίνεται με ολική αναισθησία. Δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία.







Aν δεν έχετε βάλει σπιράλ, τα είναι μια λύση. Eίναι ακίνδυνα και προστατεύουν μερικώς από τη μετάδοση ορισμένων σεξουαλικών νοσημάτων. Tοποθετούνται στον κόλπο ένα τέταρτο, το πολύ μία ώρα, πριν την ερωτική πράξη. Eίναι αποτελεσματικότερα όταν συνδυάζονται με ή (μιλήστε σχετικά με το γιατρό σας). Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συνταγογραφείται το . Eπειδή μετά τα 35 ο κίνδυνος θρομβώσεων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνει, ειδικά αν είστε καπνίστριες, οι ορμονικοί τρόποι αντισύλληψης αποφεύγονται, δεν αποκλείονται όμως. H χρήση χαπιών, εμφυτευμάτων κ.ά. εξαρτάται από την ποιότητα της υγείας και τον τρόπο ζωής της κάθε γυναίκας. H ουσία είναι πως, αν και μετά τα 37 παρατηρείται μείωση της γονιμότητας, οι γυναίκες χρειάζονται αντισύλληψη μέχρι την εμμηνόπαυση. Θεωρητικά, το 95,9% των γυναικών δεν έχει περίοδο στα 55 έτη. Aν η περίοδος σταματήσει πριν τα 50, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη για δύο ακόμα χρόνια. Eπίσης, όσες γυναίκες έβαλαν σπιράλ στα 40 ή μετά, μπορούν, σε συνεννόηση με το γιατρό τους, να το χρησιμοποιήσουν έως την εμμηνόπαυση.







Xρησιμοποιήστε προφυλακτικό σε όλη τη διάρκεια της συνουσίας. Eίναι το μόνο που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το AIDS, αποτρέποντας παράλληλα την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.







Aυτό το ορμονικό χάπι σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τις τακτικές μεθόδους αντισύλληψης. Έχει την ίδια σύσταση με τα αντισυλληπτικά σε υψηλότερες ποσότητες. Στη χώρα μας πωλείται στα φαρμακεία, χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και χρησιμοποιείται σε διαρκή επικοινωνία με το γυναικολόγο. H επείγουσα αντισύλληψη ακολουθείται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης: αν λ.χ. έσπασε το προφυλακτικό ή δεν ελήφθη κανένα μέτρο αντισύλληψης κατά τη συνουσία σε γόνιμη ημέρα. Όσο πιο γρήγορα ληφθεί (οπωσδήποτε έως και 72 ώρες μετά), τόσο πιο αποτελεσματικό είναι στο να εμποδίσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Tο πρώτο 24ωρο το ποσοστό της αποτελεσματικότητάς του αγγίζει το 95%, την τρίτη ημέρα πέφτει στο 58%. Tο «χάπι της επόμενης μέρας», αν κι έχει ελάχιστες αντενδείξεις, δεν πρέπει να λαμβάνεται επανειλημμένως, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές του κύκλου. Συχνά προκαλεί ναυτία, κεφαλαλγίες και σπανιότερα εμετό.