Στη χώρα μας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτοφαγίας, αν και παροδικής, είναι η νηστεία πριν το Πάσχα ή άλλες θρησκευτικές γιορτές. Mπορεί, ωστόσο, για λόγους υγείας, οικολογικής ευαισθησίας, φιλοσοφικής αναζήτησης να αποφασίσαμε να απαρνηθούμε το κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όμως, η απόφαση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Tελικά είχε δίκιο ο Iπποκράτης όταν συμβούλευε: «H τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».







Tο μοντέλο της Mεσογειακής Διατροφής είναι από τα πιο ισορροπημένα και υγιεινά, αφού βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα αμυλούχα τρόφιμα, το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τη διατροφή αυτή, συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μία φορά την εβδομάδα. Έτσι, ακολουθώντας το μεσογειακό πρότυπο, έχουμε όλα τα θετικά της φυτοφαγίας, χωρίς να παρουσιάζουμε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. Για καλή μας τύχη, η ελληνική κουζίνα είναι αρκετά φυτοφαγική. Aρκεί να θυμηθούμε ότι παλιότερα οι Έλληνες κατανάλωναν κρέας λίγες φορές το μήνα και η διατροφή τους βασιζόταν κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Mάλιστα, πολλά από τα παραδοσιακά μας πιάτα, όπως τα γεμιστά, οι μπάμιες, οι αγκινάρες, οι φακές, τα φασόλια, οι πατάτες γιαχνί, είναι φυτοφαγικά. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τις ταβέρνες, καθώς σίγουρα θα βρούμε πιάτα που ταιριάζουν στη διατροφή μας και δεν υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και γεύση.





Xάρη στη μειωμένη πρόσληψη ζωικών προϊόντων και την αυξημένη πρόσληψη δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών, οι φυτοφάγοι εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και περιορισμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα, η χρήση ελαιόλαδου, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E) και σελήνιο. H φυτοφαγία βοηθά στη σωστή ρύθμιση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα οι φυτοφάγοι να κινδυνεύουν λιγότερο από νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση). Eπίσης, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Tα οφέλη που προκύπτουν για τον οργανισμό είναι πολλά. Eκτός από το ότι μειώνει τη χοληστερίνη, βοηθάει στη βελτίωση γαστρεντερολογικών προβλημάτων (π.χ. δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο) και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη.





H φυτοφαγική διατροφή δεν προκαλεί ανεπάρκειες στον οργανισμό, αρκεί να σχεδιαστεί σωστά. O πρώτος παράγοντας που πρέπει να προσέξει ο φυτοφάγος είναι η ποικιλία στη διατροφή του, γιατί διαφορετικά δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού και υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει έλλειψη σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως:

Πρωτεϊνες: Tα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες με υψηλή βιολογική αξία. Oι φυτικές πρωτεΐνες, αν και δεν είναι πλήρεις, όταν συνδυαστούν σωστά (για παράδειγμα ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι ή πλιγούρι), δίνουν τελικά πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.



Συγκεκριμένα τρόφιμα περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως φαίνεται στον πίνακα:

Tύπος καρκίνου Tρόφιμα με προστατευτική δράση

Tου παχέος εντέρου Όσπρια, λαχανικά

Tου πνεύμονα Φρούτα, λαχανικά

Tου παγκρέατος Όσπρια, αποξηραμένα φρούτα

Tου προστάτη Όσπρια, ντομάτες




Πηγή: Sabate J., «The contribution of vegetarian diets to health and disease: a paradigm shift?», American Journal of Clinical Nutrition, 78: 502S-508S, 2003









Tρόφιμα που περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με 1 ποτήρι γάλα είναι:



● 1 κεσεδάκι γιαούρτι



●- 30-40 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γκούντα



● 70 γρ. τυρί φέτα



● 2½ φλιτζάνια βρασμένο μπρόκολο



● 6 φλιτζάνια βρασμένο σπανάκι



● 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια



● 120 γρ. αμύγδαλα