«Η Ηπατίτιδα Β σε αφορά. Κάνε την ειδική εξέταση τώρα». Αυτό είναι τα μήνυμα της καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, που διοργανώνουν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Η ηπατίτιδα Β είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, μεταδίδεται με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (όχι με την κοινωνική επαφή) και στην Ελλάδα υπάρχουν 300.000 φορείς, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Θεωρώντας λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η σωστή ενημέρωση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, ξεκίνησε με χρηματοδότηση της εταιρείας Gilead, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης για την Ηπατίτιδα Β (800 11 11 600), από την οποία παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη λοίμωξη και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να εξεταστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι ότι υπάρχει άγνοια στο ευρύτερο σύνολο σχετικά με την ηπατίτιδα Β και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί», λέει ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος Δ.Σ. της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS.

Στο πλαίσιο λοιπόν της καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης, την Τρίτη 19 Μαΐου 2009, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, έχουν προγραμματιστεί ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού:

  • 60.000 ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την Ηπατίτιδα Β θα διανεμηθούν σε 7 κεντρικούς σταθμούς του Μετρό της Αθήνας (19/5: Ομόνοια, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Πειραιάς, και 20/5: Αιγάλεω, Αγ. Αντώνιος, Νεραντζιώτισσα-Mall από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ).
  • Έντυπα και αφίσες θα διανεμηθούν σε κεντρικά μπαρ και σημεία της Αθήνας (Café-Bar: Blue train, Fantaseed, Higgs, Mamacas, Πρόσωπα, Κανέλλα, Mayo, Sodade, Γρανάζι, Μαγκαζέ, Καζάρμα, Λάμδα, Μικρασία, Foo και Spa: Alexander, Flex, Ήρα).
Ακόμα, σήμερα στις 19.00 στον πολυχώρο BACARO στο κέντρο της Αθήνας (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11), θα πραγματοποιηθεί θεματικό απόγευμα ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ σχετικά με τη λοίμωξη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικό ηπατολόγο γιατρό.

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ. Συμμετέχουν, επίσης, οι ΜΚΟ Σύνθεση και Be Positive.

Διαβάστε ακόμα:
Ηπατίτιδα: Η ύπουλη απειλή 6525
http://www.vita.gr/html/ent/525/ent.6525.asp

Νέο φάρμακο κατά της ηπατίτιδας C
http://www.vita.gr/html/ent/867/ent.7867.asp

Ηπατίτιδα A
http://www.vita.gr/html/ent/166/ent.2166.asp